nieuws

Particuliere opdrachtgevers zijn goede graadmeter

bouwbreed

Eigenlijk had ik mij voorgenomen te schrijven over de effecten van de Crisis-en herstelwet op architectenbureaus, die net zoals zoveel andere in de bouw zo zeer lijden onder de crisis

Het blijkt echter nog niet zo eenvoudig om achter een lijst van projecten te komen die onder deze wet vallen. Wellicht in de toekomst hierover meer.
Intussen was mijn oog gevallen op een recensie in deze krant over het boek over ‘Neo-traditionalisme in de architectuur’ van Ibelings en Van Rossum. Dat behandelt een heel andere crisis in de architectuur, namelijk een gebrek aan vertrouwen in de kracht van het nieuwe. Her en der in Nederland kun je nu de projecten in deze stijl zien staan. Opvallend genoeg vaak vooral woningen. Is het omdat het bovenal een marketing­idee is om woningen in deze stijl uit te voeren? Vaak staan ze ook gezusterlijk naast woningen die in een hedendaagse stijl zijn gebouwd. Aan de buitenkant valt niet altijd af te lezen of ze van binnen ook ‘traditioneel’ zijn uitgevoerd. Hebben ze een hogere verdiepingshoogte, kamers en suite met mooie houten schuifdeuren, een openhaard? Ingebouwde kasten, een kelder, een fikse zolder, zijn ze minstens 200 vierkante meter groot? Dat is het soort neo-traditionalisme waarop ik wacht. Groot, ruim, goed gemaakt.
Wat is er trouwens gebeurd met het kritisch regionalisme, een stroming waarin elementen uit het verleden (bijvoorbeeld materialen) aan het heden werden geknoopt, met respect voor de inpassing in de omgeving? Wat particuliere opdrachtgevers doen is wat mij betreft wel een goede graadmeter voor de algemene smaak. Mijn bureau maakte het stedenbouwkundig plan voor Nieuw Leyden, waar ruim 200 woningen welstandsvrij mochten worden gebouwd. Materialen waren evenmin voorgeschreven. De bouwenvelop liet schuine daken toe. Wie nu gaat kijken, zal zien dat het aantal huizen dat in hedendaagse stijlen is gebouwd vele malen groter is dan traditionalistische typen. Het meest opvallende traditionalistische project is een aantal blokken met sociale huurwoningen, gebouwd in opdracht van een woningbouwvereniging.

Architect en directeur van MVRDV,
Rotterdam

Reageer op dit artikel