nieuws

Nieuwe Vermeer boort horizontaal en verticaal

bouwbreed

Met één machine al het boorwerk doen dat nodig is voor een warmtepompinstallatie. Met die gedachte ontwikkelde Vermeer zijn Navigator D20x22FX.

Deze ‘Flex-Angle Drill’ kan horizontaal gestuurd en verticaal boren.
De 9 tonner voert boringen uit vanaf horizontaal tot recht naar beneden, met een intredehoek van 18 tot 90 graden. “Waar vroeger twee machines nodig waren voor verticale boring en horizontale routing van leidingen, kan nu één machine de klus klaren”, zegt Rutger Bimmel van distributeur Vermeer EMEA in Goes.
De Navigator D20x22FX neemt 64 meter aan boorstangen mee. Deze worden volautomatisch geladen. “De lengte hangt samen met de bodemomstandigheden in de Verenigde Staten waar de machine is ontwikkeld”, zegt Bimmel. De watervoerende lagen liggen daar op een diepte van 40 tot 60 meter. In Nederland liggen deze lagen op ruim 63 meter. “Dat is een beetje op het randje”, vindt Bimmel. De praktijk moet uitwijzen of de lengte toereikend is.
De machine is een variant op de horizontale boormachine D20. De verbeterde D20 blijft volgens hem voorlopig de enige machine die horizontaal en verticaal kan boren.
Vermeer brengt de Navigator D20x22FX na afloop van de internationale machinevakbeurs Bauma op de Nederlandse markt.

Reageer op dit artikel