nieuws

Nieuwe brug ontlast Gouwe-aquaduct in A12

bouwbreed Premium

Het Gouwe-aquaduct is al jarenlang een knelpunt in het verkeer tussen Utrecht, Den Haag en Rotterdam. De provincie Zuid-Holland en Rijkswaterstaat presenteren nog dit voorjaar een plan om het aquaduct te ontlasten.

In totaal wordt zo’n 200 miljoen euro geïnvesteerd in de Parallelstructuur A12, waaronder een nieuwe brug over de Gouwe.
Het knooppunt is een bron van ergernis en files. Aan de westkant van het aquaduct takt de A20 van de A12 af, en aan de oostkant liggen de op- en afritten bij Gouda. Wie vanuit Gouda naar Den Haag rijdt moet in korte tijd drie rijbanen oversteken, in de spits een hachelijke onderneming die voor veel oponthoud zorgt.

Parallelweg

Bij deze aanpak gaat het om twee projecten. Allereerst wordt de afrit Gouda naar het westen verplaatst, zodat het verkeer richting en van Den Haag geen gebruik meer maakt van het aquaduct. Het verkeer wordt dan via een noordelijke parallelweg naar Gouda geleid, via een nieuwe brug over de Gouwe.

Ontsluiting

Daarnaast wordt de zogenaamde Moordrechtboog gerealiseerd. Via deze verbinding kan het A20-verkeer vanuit de richting Rotterdam de boog maken naar de A12 richting Den Haag en vice versa, en zo het aquaduct vermijden. De extra brede provinciale weg tussen de beide snelwegen fungeert dan meteen als ontsluitingsweg voor de komende bouwontwikkelingen in de Zuidplaspolder, en de nieuwe wijk Westergouwe.
Het Rijk heeft vorig jaar al 100 miljoen euro voor het project gereserveerd, de provincie legt hetzelfde bedrag bij. Eind dit jaar moet het uitvoeringsbesluit genomen worden. Verwacht wordt dat het complete project dan in 2016 klaar is.

Reageer op dit artikel