nieuws

Makelaars bang voor verloedering

bouwbreed Premium

De makelaardij vreest leegstand en verloedering in krimpgebieden zoals de Achterhoek, Noordwest-Friesland en Zeeuws-Vlaanderen. Brancheorganisatie NVM roept de lokale politici op niet langer de kop in het zand te steken.

“Het is hoog tijd voor een verandering van de mentaliteit”, zegt voorzitter Ger Hukker van de NVM. “Te veel gemeenten zien niet in dat de gouden tijden van een groeiende bevolking voorbij zijn. Kleine kernen missen soms het besef dat hun belastinginkomsten door de bevolkingsafname sterk zullen teruglopen.”
Hukker signaleert dat in krimpregio’s nog steeds onrealistische plannen voor woningbouw gemaakt worden. “Daardoor ontstaat overaanbod. Op de lange termijn krijg je leegstand en verloedering.”
De NVM vrezen als de politici de werkelijkheid niet onder ogen zien, regionaal een spiraal van prijsdalingen en onverkoopbare woningen. De brancheorganisatie vraagt aan staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten krachtige maatregelen. Zo valt te denken aan een sloopfonds, het ruimte bieden aan kleinschalige bedrijvigheid en het opheffen van verordeningen die het bezit van een tweede woning verbieden.
“Durf en daadkracht zijn noodzakelijk om de bestuurlijke inertie te doorbreken”, vindt Hukker. “Je ziet dat de kleine kernen veelal de vakkennis ontberen om krachtige besluiten te nemen.”

Reageer op dit artikel