nieuws

Kussentjes vervangenvulplaatjes en stelschroeven

bouwbreed

AanhefVoor het stellen van geveldragers zijn volgens octrooi NL1035389 geen stelschroeven of vulplaatjes meer nodig, maar slechts kussentjes in de vorm van plastic zakjes die je ter plekke vult met een op druk belastbare massa.

Gevelelementen kun je tegen de dragende wand van een gevel aanbrengen met behulp van speciale geveldragers, die je aan de wand vastzet met een draadeinde of een ankerbout. Bij het gebruik van geveldragers, ook wel consoles genoemd, komt het geregeld voor dat de achterliggende constructie niet overal geheel vlak is. Bijvoorbeeld als de wand of de vloerrand waartegen de drager moet komen, niet helemaal haaks zijn. Of plaatselijk heel onregelmatig gevormd, bijvoorbeeld door beschadigingen of grindnesten.
Met name voor het ondervangen van dit soort onregelmatigheden ontwikkelden Bart van der Heijden en Kurt Sliepenbeek van het toenmalige HB Bouwtechniek “een houder uit flexibel materiaal”, in de vorm van een stevig zakje en gemaakt van een niet nader genoemde kunststof. Van der Heijden is directeur van Max Frank Nederland, waarin zijn vroegere bedrijf HBBT is overgegaan. “Voor een achterliggende constructie die wel vlak is maar niet haaks, kun je vrij makkelijk uit de voeten met vulplaatjes of stelbouten”, vertelt hij, “maar voor een ruw oppervlak is dat eigenlijk geen geschikte oplossing. Als zo’n vulplaatje net op een steentje komt, lijkt het wel alsof de drager stabiel gemonteerd zit, maar dat steentje kan geheel of gedeeltelijk bezwijken op het moment dat er kracht op komt te staan. En als ze asymmetrisch worden belast, kunnen ook stelbouten bezwijken.”

Flexibag

Van der Heijden: “Je moet onze ‘Flexibag’ tussen de wand en de console houden, op de plaats waar je anders vulplaatjes zou gebruiken. Vervolgens vul je het zakje met hetzelfde materiaal als waarmee je de verankering hebt verlijmd, met materiaal dat snel uithardt en een hoge drukvastheid heeft. Daardoor wordt de ruimte tussen de wand en de console opgevuld en heb je na uitharding een kussentje dat ervoor zorgt dat de krachten heel gelijkmatig worden verdeeld.”
Volgens de uitvinder zijn de zakjes te gebruiken met alle bestaande geveldragers, waarbij ze een goedkoop alternatief vormen voor het gebruik van dragers met stelschroeven. Het stellen van de dragers zou met de zakjes ook sneller gaan dan met de traditionele vulplaatjes.
De vinding is inmiddels op een aantal projecten in Nederland gebruikt, door verschillende aannemers. De octrooitekst suggereert nog een klem om het zakje tijdens het uitharden vast te houden, maar in de praktijk blijkt dat niet nodig te zijn. Van der Heijden verkoopt het product momenteel alleen in combinatie met de geveldragers van zijn bedrijf, maar overweegt het in de toekomst ook aan zijn concurrenten aan te bieden.

octrooinummer: 1035389
houder: Max Frank Nederland, Bladel
uitvinders: E.van der Heijden & C.Sliepenbeek

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels