nieuws

Koperskrediet woningbouw

bouwbreed

Financiële steun aan aanbieders van nieuwe woningen

Dat is het merkwaardige antwoord van de rijksoverheid op de lobby van bouwers en ontwikkelaars om de woningbouw te stimuleren. Kennelijk heeft de huiseconoom van VROM bedacht dat de grote kopersstaking op de woningmarkt kan worden opgelost door de aanbieders van onverkoopbare woningen financieel te ondersteunen. Komisch is dat sommige bedrijven deze financiële steun niet doorgeven aan de klant (door het product goedkoper te maken), maar beschouwen als een leuk zakcentje voor henzelf. Vlees aan de botten, zullen we maar zeggen. Hopelijk komt er snel een nieuw kabinet dat overheidsmiddelen wil inzetten voor marktinnovatie. Want die komt er als de financiële steun direct naar woningzoekenden gaat. Geef het geld direct aan potentiële kopers van woningen tot 250.000 euro en verplicht ze dat snel uit te geven. Elke 10.000 euro overheidsbijdrage die naar een koper gaat, heeft in deze markt een multipliereffect van 15 tot 25. Met 250 miljoen euro overheidsinvesteringen worden 25.000 nieuwe kopers geactiveerd en wordt een omzetvolume gerealiseerd van circa 5 miljard euro. Dat geeft veel gelukkige gezichten. Overigens ook bij de overheid (grondopbrengsten, belastingopbrengsten, etc). Voor marktinnovatie is echter nog iets nodig, namelijk dat die nieuwe kopers niet opgezadeld worden met de bekende rijtjeswoningen uit voorraad van de Firma Projectontwikkeling & Co, maar dat die kopers mee scheppen aan hun eigen droomwoning.

Adviseur Andersson Elffers Felix,
Utrecht

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels