nieuws

Installateur die niet bimt valt buiten de boot

bouwbreed

Het 3D-modelleren begint zijn beslag te krijgen in de installatiebranche, maar het bimmen is voor velen nog toekomstmuziek. NPQ CAD Solutions toont de mogelijkheden met NPQ Techline waarmee installaties 3D gemodelleerd kunnen worden.

Met NPQ Flexline laat NPQ CAD Solutions zien wat de voordelen zijn van het gebruik van één centraal Revit Bouw Informatie Model (BIM) waarvan alle bouwpartners gebruikmaken.
De wereld van de installatiebedrijven gaat er de komende jaren anders uitzien. Vooral bij de grote projecten verlangen opdrachtgevers van gebouwen met complexe installaties, zoals ziekenhuizen, universiteitsgebouwen en scholen, dat de installateur de verantwoordelijkheid gaat dragen voor langdurig beheer en onderhoud van de installaties. Belangrijk, omdat beheer en onderhoud van installaties de grootste onkostenpost vormt van een gebouw.
“Voor het beheer van het gebouw en de installaties wordt de toegevoegde waarde van BIM – één centrale database voor alle bouwpartners en de opdrachtgever waarin alle tekeningen, 3D-modellen en besteksgegevens zijn opgeslagen – steeds duidelijker”, weet directeur Martin Pierik van NPQ Cad Solutions. “Grote opdrachtgevers zien daar het nut van in. Denk bijvoorbeeld aan een volgende uitbreiding van het gebouw. Dan is het van groot belang dat de facilitaire dienst onder meer de installatietechniek met alle besteksgegevens gelijk in kaart heeft”.

Eisen

Volgens Pierik ontkomen installateurs niet meer aan bimmen, anders vallen ze buiten de boot. “We signaleren dat opdrachtgevers eisen dat een ontwerp van het gebouw in een BIM wordt opgezet, zoals het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, het stadhuis in Hardenberg, de nieuwbouw van de Isalaklinieken en ga zo maar door. Probleem is dat niet alle bouwpartners even ver zijn in het werken met een BIM, maar dat is nog een kwestie van tijd.” Zeker de installateurs zijn in het verleden wat afwachtend geweest, maar zij moeten nu aan de slag om mee te kunnen in integrale projecten.

Applicatie

Softwaregigant Autodesk is in staat met de Revit-software een volledige BIM-omgeving aan te bieden voor alle bouwpartners. Tevens kunnen diverse softwarepakketten met elkaar communiceren via de internationaal aanvaarde IFC-standaarden.
NPQ biedt met Techline een applicatie waarmee een installateur in 3D een installatie kan modelleren op basis van AutoCAD en AutoCAD MEP. NPQ Techline is BIM ready met volledig intelligente objecten en realistische 3D-aanzichten en doorsnedes. Het zogeheten Flexline-concept werkt op basis van de voor de installatiebranche bedachte Revit MEP die naadloos aansluit op Revit Structure en Revit Architecture. Hiermee kan ook de installateur optimaal participeren in een BIM-omgeving.
In de nabije toekomst maakt het BIM deel uit van het facility managementmodel van het opdrachtgevende bedrijf. Hierdoor heeft de facilitair manager alle relevante gegevens bij elkaar op één centrale digitale locatie en hoeft hij niet meer eindeloos te snuffelen in losse tekeningen en besteksgegevens.
“De grootste uitdaging wordt om de werkvoorbereiders bij installatiebedrijven mee te krijgen in deze ontwikkelingen. Dit vergt niet alleen een investering in opleiding; er moet anders worden gekeken naar samenwerking in de bouwkolom. Dat vergt gewenning. Er komen nieuwe opleidingen waarbij Integrated Building en Engineering centraal staat. Deze leerlingen hebben de toekomst en daar zullen we de vruchten van plukken”, aldus Pierik.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels