nieuws

Individuele ketel spaart 35 procent op energienota

bouwbreed Premium

Ruim 35 procent minder zijn de bewoners van de Palace Residence in Hilversum kwijt aan hun energienota. Adviseur Deerns uit Den Haag, installateur Ketelaar uit Hilversum en ketelfabrikant Nefit uit Deventer verklaren de lagere rekening met de ombouw van collectieve verwarming naar individuele HR-ketels.

Deerns Raadgevende Ingenieurs ging er aanvankelijk van uit dat het verbruik in de 73 appartementen na de ombouw 15 tot 25 procent lager zou zijn. Het lagere verbruik hangt volgens het ingenieursbureau mogelijk samen met het feit dat de bewoners zuiniger stoken nu ze zelf het verbruik kunnen bepalen. De vervanging van een VR-toestel door een HR-toestel levert in Deerns’ becijfering in elk geval een besparing op van 15 procent. Daar komt nog eens 10 procent besparing bij omdat het warme water niet meer vanaf een centraal punt door heel het gebouw wordt geleid.
Aanvankelijk verwarmden twee Rendamax-ketels van elk 98 kilowatt de appartementen. Deze ketels werden in 1997 geïnstalleerd. “Ze waren nog niet aan vervanging toe maar de bewoners wilden geen discussies meer over de gezamenlijke energierekening”, vertelt Bosch.
Het te betalen bedrag vonden ze volgens hem ook aan de hoge kant. In de appartementen zorgde een verouderde boiler voor het warme tapwater. Een eigen HR-combiketel werd het alternatief. Ketelaar installeerde 79 TopLine Compact HR-combiketels van Nefit in de 73 appartementen en zes algemene en zakelijke ruimtes. De ketels zijn voorzien van een gecombineerde aan/afvoer voor respectievelijk verbrandingslucht en rookgas. “Een overdruksysteem voorkomt dat verbrandingsgas in de appartementen stroomt waarvan de ketel niet in gebruik is”, legt Bosch uit.

Hergebruik

De bestaande hoofdtransportleidingen van de oude cv-ketels zijn afgekoppeld maar niet verwijderd. Delen ervan zijn hergebruikt als mantelbuis voor de nieuwe verwarmingsleidingen. Per kolom appartementen zijn de toevoerleidingen naar de woningen zoveel als dat kon gesloopt. Alle overige transportleidingen zijn zoveel als mogelijk afgesloten.
Adviseur, fabrikant en installateur menen dat corporaties en verenigingen van eigenaren met zo’n ombouw twee vliegen in één klap slaan. Verouderde installaties worden erdoor vervangen door moderne systemen met een hoger rendement. De energierekening wordt ook lager omdat bewoners hun verbruik letterlijk zelf in de hand hebben.

Reageer op dit artikel