nieuws

Hardhouten geleiderail Wijma mag langs snelweg

bouwbreed

Wijma’s geleiderail uit FSC-gecertificeerd hardhout mag langs snelwegen worden toegepast

Dat is de uitkomst van een proef van TÜV Rheinland TNO Automotive International. In meer formele woorden voldoet de geleiderail uit azobé voldoet aan prestatieklasse H2, Impact Severity A. Voor de proef reed een personenauto met 100 kilometer per uur tegen de rail. Daarna botste een autobus met 70 kilometer per uur op de geleiderail. Beide proeven leerden volgens Wijma dat azobé zonder al te veel schade een hoge kracht kan absorberen. De gemeente Heerhugowaard laat de hardhouten geleiderail in een tunnelbak aanbrengen. Door deze tunnel loopt een vierbaansweg. De rail is een verbeterde variant van een product dat Wijma ontwikkelde met onder andere Rijkswaterstaat, Centrum Hout en TU Delft.

Reageer op dit artikel