nieuws

Gebr. De Koning probeert verbeterd aggregaat uit

bouwbreed

Gww-aannemer Gebr. De Koning beproeft deze week een verbeterd aggregaat voor hydraulische trilblokken. Aggregaatbouwer Dieseko en motorenfabrikant Volvo Penta proberen verschillende aanpassingen uit die het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen moeten verminderen. Van Spijker Infrabouw uit Meppel doet ook mee aan de proef.

De Papendrechtse aannemer Gebr. De Koning BV rekent met een brandstofbesparing van 10 tot 12 procent. “Met de verlaagde uitstoot van roet, stikstofoxide en koolmonoxide denken we te kunnen voldoen aan de emissienormen Euro 4 en -5”, zegt woordvoerder Anne Kleiberg van het bedrijf . Gebr. De Koning hoopt met de verbeteringen ook op Niveau 4 te komen van de CO2-prestatieladder van ProRail.
Bij één van de toegepaste technieken wordt AdBlue in het uitlaatgas gespoten. Deze ureumoplossing beperkt de uitstoot van koolmonoxide en stikstofoxide. “Anders dan andere technieken heeft deze hulpstof daarvoor geen hogere temperatuur nodig”, legt Kleiberg uit. Volgens hem verstookt de motor om die reden niet meer brandstof en brengt daardoor minder koolstofdioxide in de lucht.
In het verbeterde aggregaat is een Visco-ventilator gemonteerd. “Deze computergestuurde ventilator draait alleen als dat moet”, zegt Kleiberg. Op die manier wordt naar zijn mening sneller de ideale werktemperatuur voor een schonere verbranding bereikt. De motor wordt in zijn uitleg ook niet onnodig gekoeld als die stationair draait. “Koeling kost relatief veel energie”, rekent Kleiberg voor. De Visco-ventilator spaart in zijn uitleg mede op het brandstofverbruik.
Sensoren meten doorlopend het toerental van de motor. Het besturingsprogramma past het aantal omwentelingen aan de omstandigheden aan. Als de motor een tijdje zonder belasting draait zet het systeem de motor in de wachtstand.
Gebr. De Koning zet het verbeterde aggregaat in op een werk voor de verbreding van de A2 tussen Culemborg en Deil. Ter hoogte van ‘kunstwerk 9’ trekt de aannemer damwandplanken met een VM40-trilblok.

Reageer op dit artikel