nieuws

duurzaamheid energie veiligheidPak de vastgoedmarkt aan

bouwbreed

De Nederlandse vastgoed markt staat vol met energieslurpende kantoren en woningen. Ze zijn slecht geïsoleerd, gebruiken geen duurzame energie en hebben installaties die niet met hun tijd zijn meegegaan. Hoe kan het toch dat we dit enorme energieverlies accepteren?

NLingenieurs is van mening dat wij ons het enorme energieverlies niet meer kunnen en mogen veroorloven. Energiebesparing, mits goed uitgevoerd, kent alleen maar voordelen. Voor de eigenaar, de gebruiker, het gebouw, de omgeving, het milieu en onze kinderen. Kortom: iedereen wordt er beter van, wat weerhoudt ons?
Vaak hoor je als redenering om gebouwen niet aan te passen en dat verhuizen naar een nieuw pand een betere optie is. Op deze manier ontstaat er ongemerkt een enorme vastgoedberg die niet aantrekkelijk is voor verhuur of verkoop. Nu al verpaupert bijvoorbeeld zo’n vijf á zes miljoen vierkante meter kantoorruimte. Een ongelofelijke verspilling van ruimte en grondstoffen. Om nog niet te spreken over de leefbaarheid van de steden.
Beleidsmakers en technici stoppen veel werk in de verbetering van nieuwbouw. Prachtig en nuttig werk maar in verhouding een druppel op een gloeiende plaat. We kunnen pas echt veel energie besparen en uitstoot van CO2 beperken door de bestaande vastgoedvoorraad te isoleren, zuiniger installaties te gebruiken en alternatieve energiebronnen aan te boren, de zogeheten Trias Energeticaregels. Technisch is bijna alles mogelijk. Ingenieurs, ontwerpers en technici hebben de laatste jaren hard gewerkt om vernieuwende en duurzame oplossingen te bedenken waarmee een groot deel van de energiebehoefte kan worden verminderd. Passief bouwen, cradle-to-cradle, duurzaam bouwen: ze bevatten voldoende ideeën en concepten die concreet, op grote schaal én rendabel toegepast kunnen worden. Ook in bestaande huizen en kantoren.
Zowel bij eigenaar als gebruiker gebeurt niet veel. De eigenaar investeert vaak niet in duurzaamheid, want die heeft niet de baten van de energielastenverlaging. De gebruiker doet het ook niet omdat je meestal niet investeert in het bezit van een ander. Maar zelfs als eigenaar en gebruiker dezelfde zijn, wordt er weinig bewogen.
Het is duidelijk dat het individuele belang en het collectieve belang niet overeenkomt en dat het energielabel hier geen uitkomst biedt.
NLingenieurs is van mening dat kosten ten opzicht van de opbrengsten blijkbaar niet duidelijk genoeg zijn, daarom moet er bijvoorbeeld een energiekaart komen waarin het werkelijk verbruik in Euro’s wordt opgenomen. Verder is het noodzakelijk dat er via beleid en wetgeving richting gegeven wordt aan de bestaande bouw en dat ook de bestuurlijke en organisatorische belemmeringen dienen te worden aangepakt. NLingenieurs vindt dat de tijd van vrijwilligheid voorbij is. Het is tijd om praten om te zetten in daden. De bal ligt bij een nieuw kabinet en de nieuwe gemeenteraden.
NLingenieurs
Commissie Bouw, Industrie & Energie

Reageer op dit artikel