nieuws

Duitse bouw krabbelt na twee jaar weer op

bouwbreed

De Duitse woningmarkt toont weer tekenen van herstel. Na twee jaren van ernstige krimp stijgt de afgifte van bouwvergunningen.

Uit cijfers van het Statistisches Bundesambt blijkt dat vorig jaar bij de oosterburen toestemming werd afgegeven voor de bouw van 178.000 woningen. Dit aantal betekent een groei van 1,9 procent ten opzichte van 2008, oftewel 3300 woningen extra. In 2007 zakte ten opzichte van het voorgaande jaar het aantal vergunningen met een kwart in. Oorzaak was het schrappen van een riante subsidie van zes jaar lang 3000 euro voor bouwers van een eigen woning. In 2008 daalde het aantal bouwvergunningen met nogmaals 4,4 procent.
In de utiliteitsbouw breekt in Duitsland de lente nog niet door. Het aantal bouwvergunningen voor kantoren nam vorig jaar met 13,5 procent af tot 16.612. De vraag naar fabrieksgebouwen, opslagplaatsen en hotels zakte met een derde in. Vrijwel de enige sector die floreert, betreft de bouw voor de diverse overheden. Het aantal vergunningen voor de publieke sector steeg met 30,1 procent tot 24.088.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels