nieuws

‘Discussie hypotheekrenteaftrek snel afronden’

bouwbreed

Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek wordt in Den Haag steeds vaker opgenoemd als een van de maatregelen om de Nederlandse schatkist weer op orde te krijgen. Ontwikkelaarsvereniging Neprom is niet principieel tegen, maar is huiverig voor een waardedaling van woningen.

Het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek kan verstrekkende gevolgen hebben, waarschuwde het onderzoeksbureau Ecorys vorig jaar al in een studie in opdracht van de Raad voor Onroerende Zaken. Woningen zouden in het ergste geval 30 procent in prijs kunnen dalen, en de woonlasten van met name de hogere inkomensgroepen zouden kunnen verdubbelen. Wel zal vanwege de gedaalde prijs de vraag naar woningen toenemen. Met name starters kunnen makkelijker instappen.
De discussie over de hypotheekrenteaftrek moet wat Neprom betreft snel afgerond worden. “De onrust tast rechtstreeks de koopbereidheid van consumenten aan”, zegt Jan Fokkema, directeur van Neprom.
Potentiële woningkopers kijken de kat uit de boom. Duidelijkheid is gewenst. Als je iets doet, moet je de héle woningmarkt aanpakken, vindt hij. “Dus ook zorgen voor goede doorstroming, geen straf op verhuizen – ik bedoel de overdrachtsbelasting – en bij de huurmarkt zou je scheefwonen moeten bestrijden en de huurtoeslag kunnen afschaffen. Je moet het in elk geval niet geïsoleerd aanpakken.” Een prijsdaling zou funest zijn. “Dat ondermijnt het vertrouwen. Mensen blijven dan langer zitten in hun woningen en hebben het gevoel dat ze niet weg kunnen. Er ontstaat dan een nieuwe schaarste aan woningen. Dat is nergens goed voor en ondermijnt de woningmarkt.”

Zekerheid

Is Neprom dan principieel tegen het beperken of afschaffen van de hypotheekrenteaftrek? Fokkema: “Nee. Ik denk alleen dat je er op dit moment niet aan moet morrelen. De woningmarkt is in mineur. Als je later toch de woningmarkt aanpakt, moet je kiezen voor een geleidelijke overgang. Geef burgers zekerheid en zorg dat de woningwaarde niet zakt.”

Reageer op dit artikel