nieuws

Britse woningbouwersgaan weer aan de slag

bouwbreed

De grote Britse woningbedrijven zien de toekomst weer wat rooskleuriger in en brengen daarom de bouwactiviteiten weer op gang.

Een van de ondernemingen, Persimmon, is er ook weer in geslaagd in de zwarte cijfers te komen. Tegelijk zijn de prijzen van bestaande huizen in Groot-Brittannië afgelopen maand gedaald waarmee een ‘double dip’ op de woningmarkt dreigt.
Het grootste Britse woningbedrijf TaylorWimpey spreekt van ‘een belangrijke stabilisatie in Groot-Brittannië en de VS.’ Begin dit jaar waren voor 8.692 nieuwe huizen verkoopcontracten getekend, bijna een kwart meer dan een jaar eerder, terwijl de zaken ook in de eerste twee maanden van 2010 ‘bemoedigend verlopen’.
TaylorWimpey gaat dan ook op 60 procent van de stilgelegde of tot nu toe niet gestarte locaties weer aan de slag. Het bedrijf tekent verder aan dat de bouwkosten op de Britse markt vorig jaar met 4,4 procent zijn gedaald. Taylor Wimpey kwam over 2009 uit op een verlies van 705 miljoen euro, ongeveer een derde van het verlies over 2008. Het grootste deel daarvan is te wijten aan afschrijvingen op de voorraad bouwgrond. De groepsomzet daalde met ruim 25 procent naar 2,9 miljard euro.
Nummer twee Persimmon kwam over 2009 uit op een winst van 86 miljoen euro na in het voorafgaande jaar 860 miljoen verlies te hebben gedraaid. De winst is bij dit bedrijf juist grotendeels te danken aan het opwaarderen van de ‘landbank’. De omzet daalde wel van 1,94 naar 1,56 miljard euro. Persimmon gaat dit eerste halfjaar op 90 van de locaties daadwerkelijk bouwen en koopt ook weer op grote schaal geschikte stukken grond op. Het bedrijf heeft inmiddels voor bijna een miljard euro aan verkopen afgesloten, bijna 50 procent meer dan een jaar geleden.
Volgens de grootste hypotheekbank Halifax zijn de Britse woningprijzen vorige maand 1,5 procent ingezakt, de eerste daling sinds juni vorig jaar. De prijzen liggen nog wel 8 procent hoger dan het laagste punt van april 2008.
Volgens de Halifax heeft het slechte weer een rol gespeeld maar is de daling ook toe te schrijven aan een groter aanbod nu meer huiseigenaren hun woning in de verkoop doen. Tegelijk heeft de organisatie van hypotheekverstrekkers CML laten weten dat het bedrag aan verstrekte hypotheken in januari 32 procent lager lag dan in december.

Reageer op dit artikel