nieuws

Bolle toekomst van de bouw

bouwbreed

De toekomst van de bouw heet Quirijn Bolle

Of beter gezegd, die heet Marqt.Dat is namelijk de supermarkt die de jonge ex-Ahold-manager in 2008 startte. Afgelopen week werd het derde filiaal geopend. Net als in de bouw zijn de marges in ‘food’ flinterdun. En ook kruideniers houden leveranciers in de ijzeren wurggreep die laagste prijs heet. Bolle doorbreekt dat.
Marqt verkoopt verse, lokale producten, direct gekocht bij de makers. Criteria zijn respect voor dieren, het milieu én de producent. Zie het als een natuurwinkel zonder geitenwollen sokken en met de zakelijkheid van het traditionele grootwinkelbedrijf. Bolle noemt het ‘echt eten’. En dat ‘echt’ is ook écht lekkerder, kan ik bevestigen. Maar Marqt doet meer.
Supermarkten betalen hun leveranciers meestal na drie maanden, Bolle doet het binnen acht dagen. Aanbestedingen op ‘laagste prijs’, normaal de grote moneymaker, zijn uit den boze. “Dat onderhandelen hebben we er gelijk uit gegooid”, aldus de ondernemer. “Anders zetten we de deur open naar elk jaar een dubbeltje goedkoper, terwijl het ons om de kwaliteit gaat.”
Uiteraard is Marqt duurder. De oprichter ziet dat niet als een probleem. Waarom zou hij ook? Doorslaggevend is de vraag of er voldoende klanten zijn die willen betalen voor kwaliteit. En die zijn er. Dit jaar gaan er nog twee nieuwe filialen open. Over een paar jaar moeten er 20 tot 25 winkels zijn.
Geen supermarkt zal er wakker van liggen. De kans dat Marqt de grote jongens ooit echt zal bedreigen, is klein. Maar de waarde van de nieuwkomer is des te groter. Marqt laat zien dat het in een traditionele branche fundamenteel anders kan. Ook in de bouw weet iedereen dat kwaliteit leidend zou moeten zijn, niet de prijs. Iedereen weet het, maar iedereen zegt er zelf niets aan te kunnen doen. Dus de vraag ligt voor de hand: wie wordt de Bolle van de bouw?
Directeur De Boer Communicatie – techniek & wetenschap, Amsterdam

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels