nieuws

‘Boerenbeton’ Van Dee heeft nu het Komo-keur

bouwbreed

Nu de Harmonisatie Commissie voor de Bouw beton uit een verrijdbare betoncentrale gelijkstelt aan beton uit een vaste of een mobiele centrale, verwacht Roeland van Dee van VDW Bouwmaterieel uit Ledeacker meer kopers voor zijn verrijdbare centrales.

Die komen van de Canadese machinebouwer Reimer. Van Dee verkoopt ze als Europees importeur van Reimer al langer in Europa. In Nederland viel de belangstelling tot nog toe tegen omdat het beton uit deze centrales niet onder Komo-keur mocht worden geleverd. Als ‘boerenbeton’ hoorde Van Dee vaak de kwaliteit omschrijven van het beton uit zijn verrijdbare centrale. En die machine werd ‘volgens hem nogal eens ‘een Mickey Mouse-apparaat’ genoemd. Niet alle opdrachtgevers lieten zich daardoor afschrikken, zegt hij. “Maar omdat het beton niet Komo-gecertificeerd is wilden ze het niet toepassen.”
Beton uit verrijdbare centrales mag vanaf 1 april onder Komo-keur worden geleverd zolang geijkte weegsensors per geleverde hoeveelheid bijhouden hoeveel zand, grind, water en cement ervoor is gebruikt. Een computer op de machine legt alle bijzonderheden vast en drukt die voor elke afnemer af op een bon. “Het weegsysteem moet voldoen aan de bepalingen van de IJkwet”, legt Van Dee uit. Dat houdt volgens hem ook in dat het systeem periodiek moet worden gekeurd. “Met alle voorzieningen die de BRL eist wordt de machine zo’n 16.000 tot 20.000 euro duurder.” Van Dee levert zijn centrale voor ruim 160.000 euro. Voor zover hij weet is het weegsysteem alleen verplicht in Nederland en België.
Van Dee adviseert zijn verrijdbare centrale voor projecten waar tot 30 kubieke meter beton per uur wordt verwerkt. Als voorbeeld van een typische toepassing noemt hij het (nacht)werk aan (spoor)wegen. Zijn machine biedt bij zulke projecten naar zijn mening het voordeel dat het benodigde beton op het juiste moment wordt geleverd. “Werk kan uitlopen zodat de mixerwagen voor veel geld moet blijven wachten. Het kan ook gebeuren dat werk tijdelijk stil komt te liggen omdat de truckmixer in de file staat.” En dan zijn er volgens hem nog de chemicaliën die het beton op z’n reis naar de locatie vloeibaar moeten houden.

Wereldleider

Reimer is in Van Dee’s woorden wereldleider met de levering van verrijdbare betoncentrales. “Daarvan draaien er wereldwijd ruim 2800 waarvan Reimer er zo’n 1600 heeft geleverd.” De Canadese fabrikant levert drie varianten van deze machine met produktiecapaciteiten van 25, 40 en 80 kubieke meter per uur.

Reageer op dit artikel