nieuws

‘Beton verrijdbare centrale voortaan onder Komo-keur’

bouwbreed

Beton uit verrijdbare centrales mag vanaf 1 april onder Komo-certificaat worden geleverd. Dat is het gevolg van een wijziging in de beoordelingsrichtlijn BRL 1801-1.

Een belangrijke voorwaarde is volgens Nico Vonk van BMC Certificatie uit Gouda de ijkbaarheid van de verschillende doseringssystemen van de verrijdbare centrale.
Betoncentrales zijn verrijdbaar wanneer ze op een vrachtwagen of een aanhanger staan. Het materieel kan op locatie beton maken. Tot nog toe kon dit beton niet onder Komo-certificaat worden geleverd, omdat de verrijdbare centrale nog niet in de beoordelingsrichtlijn was opgenomen.
De wijziging in BRL 1801-1 nam anderhalf jaar in beslag. BMC Certificatie heeft in de brl ook omschreven aan welke voorwaarden het materieel moet voldoen en onder welke omstandigheden er Komo-gecertificeerd beton mee kan worden gemaakt.
Het bedrijf aantonen dat zijn installatie voldoet aan de bepalingen van BRL 1801-1. De grondstoffen waaruit het beton wordt gemaakt moeten te verifiëren zijn. De herkomst van zand en grind, het ‘vulstation’, komt op het certificaat te staan.
BMC Certificatie wil verrijdbare betoncentrales, net als de overige centrales, vijf keer per jaar controleren.
> pagina 13: ‘Boerenbeton’ Van Dee heeft nu het Komo-keur

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels