nieuws

Ackermans & Van Haarenprofiteert van Deme-belang

bouwbreed Premium

Ackermans & Van Haaren (AVH) heeft vorig jaar 51 miljoen euro winst gehaald uit zijn deelnemingen in bouw- en baggerbedrijven.

Dit heeft de Belgische concern, dat belangen heeft in bouw, bagger, vastgoed, energie, grondstoffen en de bankensector, vrijdag bekendgemaakt.
Het 50-procentsbelang in baggerconcern Deme leverde AVH heeft meeste op: 51,5 miljoen euro aan winst. Dat is 6 miljoen minder dan in 2008. De winstdaling werd veroorzaakt door de economische crisis, die geleid heeft tot uitstel van projecten in onder meer Dubai.
Aannemingsbedrijf Van Laere, volledig eigendom van AVH, leed over 2009 1,4 miljoen verlies. Een jaar eerder was de bouwer nog goed voor een winstbijdrage van 2,4 miljoen. De top van AVH verwacht dat Van Laere ook dit jaar nog volop hinder zal ondervinden van de recessie. De deelneming van 45 procent in Rent-A-Port, specialist in haveninfrastructuur, leverde AVH een verlies op van 800.000 euro. De Nationale Maatschappij der Pijpleidingen, dat voor 75 procent in handen is van AVH, was goed voor een winstbijdrage van 1,6 miljoen.

Vastgoed

De belangen in de vastgoedsector bezorgden AVH een klein verlies op: 700.000 euro. Deelnemingen in cementbedrijven, grondstoffenproducenten en energieondernemingen waren goed voor 12,8 miljoen winst.
De overige activiteiten, op het vlak van financiële dienstverlening en private equity leverden de Belgen een nettoresultaat van 49 miljoen op.
De onderneming, die de omzet in 2009 met 4 procent zag dalen tot 394 miljoen euro, verwacht dit jaar “opnieuw groei bij de meeste deelnemingen”.

Reageer op dit artikel