nieuws

Zwenken

bouwbreed

OmmenHet was woekeren met ruimte gisteren aan de oever van het Ommerkanaal

Twee kranen van BKV moesten zestien liggers over het kanaal heen leggen voor een brug in de nieuwe rondweg van Ommen. Die liggers werden opgepikt vanaf een viaduct naast het kanaal en de kranen konden alleen naast elkaar worden opgesteld. Dat betekende dat de arm van de 400 tons kraan over die van zijn kleine broertje van 200 ton moest zwenken om de 61 ton zware kokers op hun plek te leggen.
De voegen tussen de liggers worden de komende dagen gevuld met mortel, waarna er dwarsvoorspanning wordt aangebracht. Dat gebeurt allemaal door de montageploeg van Romein Beton, die de liggers fabriceerde in zijn fabriek in Dodewaard. Daarna draait hoofdaannemer Heijmans direct asfalt boven op de liggers. De andere vijf kunstwerken in de nieuwe rondweg, waarvoor Romein ook de liggers leverde, krijgen geen dwarsvoorspanning, maar een betonnen druklaag. Het asfalt wordt daar weer bovenop gelegd.
Foto: Ruud Ploeg, tekst: Ad Tissink

Reageer op dit artikel