nieuws

Winst Batenburg gehalveerd

bouwbreed

De nettowinst van Batenburg Beheer is vorig jaar gehalveerd tot 3,1 miljoen euro. Dat blijkt uit de voorlopige jaarcijfers van het Rotterdamse installatie- en handelsbedrijf.


Batenburg moest ook genoegen nemen met een lagere omzet. De bedrijfsopbrengsten liepen met 10 procent terug tot 141 miljoen euro. Gecorrigeerd voor de overnames van installatiebureau Meurs, VanPanhuis en OSP, bedroeg de omzetdaling 11 procent.
Zowel de installatietak als de handelsgroep leverde in. De omzet van de installatiebedrijven zakte met 8 procent tot ruim 94 miljoen. De handelsactiviteiten waren goed voor 46,5 miljoen euro, 13 procent minder dan een jaar eerder.

Recessie

Batenburg haalt het overgrote deel van de opbrengsten nog altijd uit de Nederlandse markt. Slechts 5 procent, oftewel 7 miljoen, was afgelopen jaar afkomstig uit het buitenland.
De onderneming wijt de mindere resultaten aan de economische recessie. Die heeft onder meer gezorgd voor teruglopende investeringen in de industrie. “Met name in Noord-Nederland is hierdoor sprake geweest van een gemiddeld lagere bezetting en meer noodzaak om te concurreren op de aanbestedingsmarkt. Dat heeft het rendement gedrukt”, aldus het bedrijf in een toelichting op de cijfers.
In bouw ziet Batenburg de situatie ook steeds verder verslechteren. “Slechte verwachtingen ten aanzien van de bouwproductie in 2010 en 2011 hebben het prijsniveau richting het einde van het jaar stevig onder druk gezet.”

Maatregelen

Om de kosten aan te passen aan de lagere bedrijfsactiviteiten nam Batenburg diverse maatregelen. Tot op het bot saneren deed de onderneming naar eigen zeggen niet. De Rotterdammers hielden bij de ingrepen vast aan de uitgangspunten ‘werk boven inkomen’ en kwalitatief sterker uit de reorganisatie komen’.
Een winst- en omzetprognose voor dit jaar is niet bekendgemaakt. Die volgt eind maart, bij de presentatie van de definitieve jaarcijfers.

Reageer op dit artikel