nieuws

Wereldstaalproductie trekt sterk aan

bouwbreed Premium

De internationale staalproductie is in januari gestegen tot een kwart boven het niveau begin 2009. Vrijwel overal in de wereld zijn de volumes met tientallen procenten aangetrokken.

Noord-Amerika blinkt uit met een stijging van 46,2 procent tot 8,6 miljoen ton. Het krachtige herstel komt zowel uit de Verenigde Staten (46,2 procent) als Canada en Mexico (ieder 35,7 procent).
De hoogovens in de Europese Unie produceerden in januari 13,5 miljoen ton. Het volume is een derde groter dan in dezelfde maand in het voorgaande jaar. Topproducent Duitsland tekent voor een groei van 27,7 procent en kwam uit bij een volume van 3,4 miljoen ton. Groot-Brittannië klom 47,6 procent tot 984.000 ton. Ook Spanje (51,1 procent groei tot 1,4 miljoen ton), Frankrijk (27,7 procent in de plus naar 1,1 miljoen ton) en Italië (17,2 procent hoger naar 1,9 miljoen ton) laten een stevig herstel zien. Nederland verdubbelde zijn productie tot 578.000 ton.
In Oost-Europa steeg de productie met 29,9 procent tot 8,6 miljoen ton, vergelijkbaar met de oogst in Noord-Amerika. Stuwende krachten in Oost-Europa zijn Rusland (5,2 miljoen ton) en Oekraïne (2,7 miljoen ton).
De staalreuzen in het Verre Oosten produceerden in januari gezamenlijk 69,1 miljoen ton. De grootste hap komt uit China (48,7 miljoen ton), dat een groeicijfer laat zien van 18,2 procent. In de schaduw van China was in januari Japan (8,7 miljoen ton) de tweede staalproducent ter wereld, voor de Verenigde Staten (6,1 miljoen ton), India (5,4 miljoen ton) en Rusland (5,2 miljoen ton).

Reageer op dit artikel