nieuws

Vorstschade rijkswegen groter dan vorige winter

bouwbreed

Op 86 locaties in Nederland is deze winter vorstschade ontstaan aan rijkswegen. Dat is 5 procent meer dan in de winter van vorig jaar. Rijkswaterstaat houdt er rekening mee dat het aantal schadegevallen verder groeit.

De schade is inmiddels op 72 plekken gerepareerd. Op sommige plaatsen is daarbij gebruikgemaakt van een nieuw reparatiemiddel dat uit Oostenrijk komt en speciaal voor zoab is ontwikkeld. De eerste ervaringen zijn volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat positief. “Het lijkt duurzamer dan reparaties met koud asfalt.”
Hoe hoog de schade in euro’s bedraagt kan Rijkswaterstaat nog niet zeggen. Vorig jaar bedroeg het bedrag aan spoedherstel 10 miljoen euro. Vergelijken van de twee winters heeft volgens Rijkswaterstaat weinig zin. “Vorig jaar was de winter kort en hevig. Dit jaar is er sprake van een lange periode van vorst.” Dat het aantal schades vermoedelijk verder zal oplopen in de periode van dooi is bekend: houdt het ijs ‘gebroken’ wegen nog als bindmiddel bij elkaar, eenmaal gesmolten brokkelt het asfalt uiteen.
Rijkswaterstaat kreeg 1048 meldingen binnen van automobilisten die schade aan hun auto hebben opgelopen als gevolg van slecht wegdek. Minister Eurlings zei een maand geleden in de Tweede Kamer nog dat hij het zoab-beleid niet wil veranderen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels