nieuws

Tripletechniek voor afsluiten van bouwkuip

bouwbreed Premium

Tot 17 meter diep wordt de bouwkuip voor het nieuwe zwembad van Mulder Sport in Den Haag. De put beslaat een rechthoek van 35 bij 16 meter. De kuip is opgebouwd uit drie stalen damwanden en een soilmixwand van 530 millimeter breed.

Voor de bouw van het zwembad zet Smet-Keller Funderingstechnieken uit het Belgische Dessel zijn ‘tripletechniek’ in.
“Triple betekent dat drie gaten naast elkaar in de grond worden geboord”, verklaart uitvoerder Johan Koopmans. In die gaten wordt onder hoge druk een mengsel van cement en water gespoten. De reeks van drie gaten wordt om en om geboord in een soort processiegang: telkens twee stappen vooruit en één terug. “Zo ontstaat een stabiele wand en blijven zettingen uit”, zegt Koopmans. In het geval van het Haagse zwembad mag de soilmixwand hooguit een halve centimeter doorbuigen. De soilmixpalen zijn om en om gewapend met een stalen I-profiel van 13 meter lang.
“Met ruim 17 meter wanddiepte is bijna het maximum bereikt wat met de tripletechniek te realiseren is’, vertelt Koopmans. Het record staat op 21 meter. Op 16 meter diepte ligt onder het Haagse zwembad een kleilaag. Als extra zekerheid tegen doorlekken steken de palen daar nog een halve tot een hele meter doorheen. Koopmans: “Een wand van soilmixpalen is voor 95 procent waterdicht”. Om die reden hoeft de bouwput na het uitgraven volgens Koopmans niet te worden bemalen.

Palen

“Elke kubieke meter paal vergt 700 kilo cement en 300 liter water”, rekent Koopmans voor. De Haagse palen hebben een inhoud van 11 kubieke meter. Het mengsel wordt onder een druk van 150 bar in de grond gespoten, via negen spuitmonden die in elke boorkop zitten.
Het mengsel maakt de grond wat zacht en vermindert zo de weerstand die de boorkoppen ondervinden. “Hoe lager die weerstand hoe kleiner de kans dat de soilmixwand scheef komt te staan”, zegt Koopmans. In het ideale geval zakt de boormenginstallatie zonder machinale hulp in de bodem. In de bodem wordt het cementwatermengsel mechanisch gemengd met de grond.
“De tripletechniek is een volwaardig alternatief voor stalen damwandplanken”, vindt Richard Looij, projectleider voor Nederland van Smet-Keller Funderingstechnieken. Het grote voordeel zoals hij dat ziet: de techniek is trillingvrij. Dat is de reden dat zij is gekozen voor het Haagse zwembad. De uitbreiding grenst aan het bestaande zwembadcomplex. Dat zou door het intrillen van damwanden forse schade oplopen. Vandaag wordt door middel van jetgrouting de aansluiting gedicht tussen de stalen damwandplanken en de soilmixwand.
Smet-Keller Funderingstechnieken werkt voor het Haagse zwembadproject samen met Bouwsamen en Van Halteren Infra.

Reageer op dit artikel