nieuws

Schouwburgplein straks in de pas met omgeving

bouwbreed

Het Rotterdamse Schouwburgplein krijgt een opknapbeurt die ervoor moet zorgen dat het beter aansluit op de stad. Het beroemde, maar ook omstreden plein moet meer gaan functioneren als stadspodium.

Het geesteskind van architect Adriaan Geuze (West 8) wordt nu als kil en leeg ervaren en heeft altijd problemen gehad met matige beloopbaarheid. Op initiatief van Leefbaar Rotterdam en in samenwerking met West 8 wordt het in 1996 opgeleverde plein ‘afgebouwd’. Aan de randen van het plein komen rijen bomen en nieuwe winkeltjes, kiosken en terrassen. Fysieke ingrepen betreffen verder de aanleg van een speelheuvel en brede nieuwe opgangen naar het verhoogde deel. Dat laatste moet ervoor zorgen dat er een natuurlijke looproute ontstaat. De beloopbaarheid moet ook verbeteren door vervanging van de gladde vloeren. Stalen vloerplaten zonder profiel aan de bovenzijde, waarop al menig voetganger is uitgegleden, worden vervangen door hardhouten vloerdelen. De hele staalconstructie onder de loopvloer wordt versterkt, om het plein ook geschikt te maken voor grotere manifestaties. Rijlopers rondom krijgen een natuurstenen bestrating, waardoor plein en omgeving visueel meer een eenheid gaan vormen. Drie grote led-schermen geven in de toekomst informatie over programmering in de culturele instellingen rond het plein. Ze zijn ook bruikbaar voor filmvertoningen. De gemeente steekt ongeveer 9 miljoen euro in de revitaliseringplannen. De uitvoering moet in 2011 afgerond zijn.
Een verbouwing van Pathé in 2012 moet zorgen voor een betere aansluiting van het bioscoopcomplex op het plein. Het gebouw wordt aan de pleinzijde opengewerkt en krijgt nieuwe horecafuncties.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels