nieuws

Rotterdam wil 3 kilometer groen dwars door de stad

bouwbreed Premium

De gemeente Rotterdam gaat haar waterfront vergroenen. Tussen Parkkade en Boompjes worden de komende maanden vijf herinrichtingsplannen uitgevoerd, om de koppeling van stad en rivier te verbeteren.

De stenige kaden langs de Maas maken plaats voor ‘recreatielandschap’ met plantvakken, wandelroutes en zitmeubilair. In totaal gaat het om 3 kilometer waterfront. “Het is uniek, dat zoveel lengte aan landschap midden in de stad kan worden heringericht”, oordeelt landschapsarchitecte Monique Marijnissen. Alleen al op het Leuvehavenhoofd, waar de herinrichting inmiddels is begonnen, investeert de gemeente vijf miljoen euro. Op de landpunt naast de Erasmusbrug komen oevers van hoog gras en een parkje. Dat gebeurt in samenhang met de naastgelegen Boompjeskade. Taluds aan de Boompjes krijgen een aankleding met grasvlakken en bomenweiden. Aan de Westerkade en Parkkade worden wandelpromenades met groene plantvakken en terrassen aangelegd. Dit moet zijn afgerond voor de Tour de France 2010, waarvan de tweede etappe hier van start gaat. De kop van de Veerhaven krijgt een paviljoen en brede trappartijen naar de Maas. De totale investering in de groene oevers bedraagt ongeveer 18 miljoen euro. Plannen voor ondertunneling van de verkeersweg op de Boompjes blijven voorlopig in de ijskast. De betrokken ontwikkelaars achten die voorlopig niet haalbaar.

Reageer op dit artikel