nieuws

Planning

bouwbreed

Deadlines, opleverdatums, indienmomenten, etc

bieden alle aanleiding om juist in onze sector het plannen meester te zijn. Bovendien plan je in de bouw met alle partijen samen, en dat levert een bijzonder gebruik op.
Al op de basisschool leerden we niet alles tot het laatste moment uit te stellen. In de rest van je opleidingscarrière mocht je dit in de praktijk brengen en werden er consequenties verbonden aan het voorbijschieten van het eindpunt. Je realiseerde je dat je het plannen op een dag in de vingers zou krijgen en nooit meer problemen met deadlines zou hebben. Maar op de een of andere manier kom je nog altijd mensen tegen die zich tot diep in de nacht uit de naad werken om een deadline te halen. Ook ervaren projectmanagers, ontwikkelaars, calculatoren, en in alle lagen van de bouw.
Gelukkig wordt de klus dan altijd nog net op tijd geklaard, waarna de ontvanger van het gedane werk het eerst een paar weken laat liggen. Pas op het moment dat zijn eigen deadline begint te klemmen volgt weer actie. En zo gaat dat de keten door. Concessies in complexiteit en overhaaste inschattingen ten gevolge. Het gaat dan ook makkelijk mis, en zo lopen vele planningen mis.
De arbeid in de voorbereiding van een bouwproject is daardoor een reeks steil tegen de deadlines oplopende spanningspieken, gevolgd door een ontlading bij het passeren ervan . Alsof iemand tegen een schutting klautert en er iets overheen gooit. Nieuwe bijdragen aan het werk blijven vervolgens weer op laag niveau bij de nieuwe probleemeigenaar, totdat de volgende deadline zich aandient.
Geen jaren ervaring kunnen hier verbetering in aanbrengen. Individuen kunnen hier niets aan veranderen. Er is altijd een zekere kracht die de bulk van het werk tegen de deadline aandrukt. Is het technologie die ons keer op keer verrast? Is het de noodzaak voor urgentiegevoel? Is het afwachten tot op het laatste moment? Is het sectorbrede onderbezetting? Duidelijk is wel dat een goede planning in de projectorganisatie is verheven tot een kunst van niveau.

Voorzitter DeNieuwBouw

Reageer op dit artikel