nieuws

Overheidsgarantie op kleine leningen

bouwbreed Premium

Lenen tot 250

000 euro wordt makkelijker voor bedrijven tot 250 werknemers. Dat is de bedoeling van een nieuwe overheidsgarantie voor kleine bedrijfskredieten.
Het ministerie van Economische Zaken heeft de bestaande garantieregeling voor bedrijfskredieten aangepast, schrijft minister Van der Hoeven deze week aan de Tweede Kamer.
Het ministerie van Economische Zaken staat garant voor 80 procent van een bedrijfskrediet met een waarde van maximaal 250.000 euro. Als een bedrijf door een bankroet niet in staat is het krediet terug te betalen, betaalt de overheid 80 procent. De regeling is bedoeld voor bedrijven met maximaal 250 mensen in dienst. De bedoeling is dat kleine leningen beter beschikbaar komen voor middelgrote en kleine bedrijven.
Voor leningen boven de 250.000 euro staat de overheid voor 50 procent borg. De aanleiding voor het besluit is dat Economische Zaken signalen krijgt dat kleinere leningen relatief vaker worden afgewezen door banken.
Van alle kredietaanvragen in 2009 had 80 procent betrekking op bedragen onder 250.000 euro. Cijfers van onderzoeksbureau EIM laten zien dat vorig jaar 55 procent van alle kredietaanvragen is afgewezen en dat banken kleine kredieten relatief vaker afwijzen.

Reageer op dit artikel