nieuws

Omzet Dyckerhoff slinkt met een derde

bouwbreed

Dyckerhoff heeft vorig jaar zijn omzet met 31 procent zien afnemen tot 1369 miljoen euro. Vooral in Oost-Europa leverde het grondstoffenconcern zwaar in.

De onderneming uit Wiesbaden rekent voor 2010 op een jaar van stabilisatie. De omzet zal uitkomen rond de 1,4 miljard euro. Gezien de moeilijke marktomstandigheden komen de resultaten verder onder druk. In Nederland zal zowel de afzet van transportbeton als toeslagstoffen toenemen.
De vorig jaar krimpende activiteiten zijn sterk beïnvloed door de ingestorte markten in Oost-Europa. De omzet in het voormalige Oostblok halveerde tot 470 miljoen euro. De neergang in West-Europa, goed voor 703 miljoen euro, beperkte zich tot 12 procent. In de Verenigde Staten daalde de omzet met een kwart tot 197 miljoen euro.
Vorig jaar slonk de afzet van cement met een kwart tot 13,2 miljoen ton. Procentueel daalde de vraag naar transportbeton in gelijke mate en kwam uit op 6,1 miljoen ton. De verkoop van toeslagstoffen nam met 18 procent af tot 5,3 miljoen ton.
De crisis dwong Dyckerhoff zijn investeringen met 21 procent terug te schroeven. De uitgaven bereikten desondanks het niveau van 271 miljoen euro. Het aantal medewerkers kromp met 7 procent tot iets meer dan 7000.

Nederland

De afzetprijzen ontwikkelden zich afgelopen jaar in de verschillende markten waar Dyckerhoff actief is heel verschillend. In Nederland werd beton 5 procent duurder en steeg de prijs van kiezel 3 procent. De zandprijzen waren stabiel. In Rusland daalde de cementprijs met 28 procent. Voor hetzelfde productie moest in Duitsland 7 procent meer betaald worden.

Reageer op dit artikel