nieuws

Korting op uitgaven voor dure zonne-energie

bouwbreed Premium

De subsidie op vernieuwbare energie loopt in Duitsland uit de hand. Volgens berekeningen van het blad Photon krijgt de consument over de komende twintig jaar een rekening te betalen van 14 miljard euro.

Om de kosten te drukken heeft de Bondsregering al besloten de gegarandeerde afnameprijs van zonnestroom en akkers met respectievelijk 15 en 25 procent te korten. Zonnestroom voor het eigen gebruik daarentegen wordt 5 cent per kilowattuur extra ondersteund. Directeur Manfred Panitz van de bond van energieafnemers VEA kan zich prima vinden in de ingreep van Berlijn. “Subsidies op vernieuwbare energie maken de stroomprijs duurder en beperken nauwelijks de uitstoot van kooldioxide.”
De producenten van zonnestroom krijgen voor ieder naar het net gebracht kilowattuur 39 cent betaald. De prijs op de stroombeurs is slechts 5 cent. Panitz: “Het grote verschil betalen de belastingbetalers. Daar komt nog bij dat we via de stroomrekening fabrikanten in China financieren die in scherpe concurrentie staan met het eigen Duitse bedrijfsleven.”

Reageer op dit artikel