nieuws

interview Anne-Marie Snels ‘Bouwpensioen niet beste pensioen dat er is’

bouwbreed

Pensioen en de liefde. Volgens vakbond FNV Bouw hebben die twee alles met elkaar te maken. Vrouwen zijn nog te vaak financieel afhankelijk van hun partner. Bij overlijden of scheiding zit de vrouw in de penarie. Bestuurder Anne-Marie Snels van FNV Bouw struint vandaag Noord-Nederland af om vrouwelijke werknemers van bouwbedrijven en woningcorporaties te bezoeken. Ze deelt sleutelhangers met lichtgevende hartjes uit.


Lichtgevende wat?
“Lichtgevende hartjes. In verband met Valentijnsdag. Waarom? De liefde is prachtig, maar brengt ook nare dingen met zich mee. Wat bijvoorbeeld als je partner overlijdt? We maken het in de praktijk mee dat een vrouw net een tweede baby heeft, een huis heeft gekocht en dat haar man overlijdt. Niet getrouwd, geen geregistreerd partnerschap. Dan ben je niet alleen je man kwijt, maar ook je huis. Van dat risico willen we mensen bewust maken.”

Waarom richt u zich alleen op vrouwen?
“Het pensioenbewustzijn bij vrouwen is nog slechter dan bij mannen, blijkt uit onderzoek van Pensioenkijker en FNV. We proberen trouwens ook de mannen te bereiken. We gaan elk jaar een keer bedrijven langs. De mannen blijken ook goed te luisteren. Het is overigens zo dat 80 procent van de vrouwen van werknemers in de bouw zelf ook een baan heeft. De traditionele bouwvakker had vroeger een vrouw die thuis zat en op de kinderen paste.”
Houdt het pensioenfonds voor de bouw eigenlijk wel voldoende rekening met partners?
“Nou, dat kan beter. Het is niet het beste pensioen dat er is. Het nabestaandenpensioen voor de corporatiesector is bijvoorbeeld een stuk beter.”
Het pensioen van die 80 procent werkende vrouwen misschien ook.
“Dat zou inderdaad het geval kunnen zijn. Maar het is natuurlijk wel zo dat vrouwen vooral parttime werken. Die bouwen dus ook geen fulltime pensioen op.”
Wat helpt een lichtgevende sleutelhanger?
“….Iemand zegt hier: daar kunnen ze hun man mee vinden.” Lacht. “Nee, we zeggen: ga vooral iets leuks doen op Valentijnsdag komend weekend. Maar ga ook eens samen naar jullie pensioenpapieren bekijken. En vraag je af: hebben we ons als partner geregistreerd? Wat gebeurt er met het pensioen als we scheiden? En als de ander overlijdt? Hoe verliefd en gelukkig we ook zijn, we moeten nadenken over wat er met de financiën gebeurt.”

Reageer op dit artikel