nieuws

‘Intelligente’ moeraanzetter voorkomt afbreken boutkop

bouwbreed

Staal en hout: uit onder meer die materialen is het dak opgebouwd van de nieuwe Hal 11 van het beurscomplex in het Duitse Frankfurt am Main. Wiehag uit het Oostenrijkse Altheim zette de stalen en houten bouwdelen aan elkaar met ‘intelligente’ moeraanzetters. De aannemer zegt de eerste te zijn die met dit gereedschap van Atlas Copco houten draagconstructies maakt.

De ‘intelligentie’ voorkomt dat het gereedschap te veel kracht op de moeren zet waardoor de koppen kunnen afbreken. Dat gevaar is altijd aanwezig wanneer stalen elementen op verbindingen of dwarsverstevigingen worden gemonteerd. “Dat komt door de plotselinge toename van het koppel”, legt productieleider Manfred Haimerl van Wiehag uit. Koppen kunnen afbreken zodra de bout contact maakt met het metaal. Mechanische slipkoppelingen komen naar zijn mening te laat in bedrijf. Haimerl: “Bouten werden om die reden vaak op het gevoel aangedraaid.”
Wiehag gebruikte in Frankfurt am Main de moeraanzetter Tensor DS van Atlas Copco voor de hout/staal-constructie. De besturing draaide de tot 800 millimeter lange bouten getrapt aan. De bout werd eerst met 800 toeren per minuut ingedraaid tot het punt waar de kop net geen contact maakt met het metaal. Het eigenlijke aandraaimoment van 18 tot 50 newtonmeter mag even worden overschreden. Vervolgens wordt de bout aangedraaid tot aan het contactmoment.

Geprogrammeerd

De elektronische Power Focus-besturing meet of het koppel niet ineens toeneemt. Voor elk type bout zijn alle bijzonderheden vooraf in de besturing geprogrammeerd. De gebruiker scant daarvoor de streepjescode op de verpakking.
Het schroefgereedschap wordt tijdens het indraaien zwaar belast. Temeer omdat de bouten zichzelf met een boorpunt door het hout moeten draaien. Een hoog toerental en een actieve koeling voorkomt volgens Atlas Copco dat de Tensor DS wordt overbelast. In de uitleg van de leverancier werkt de koeling ook als het gereedschap niet draait.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels