nieuws

Haarlemmermeer deed jaren niets tegen fraude bij Beheer

bouwbreed

De gemeente Haarlemmermeer heeft omvangrijke fraude bij de afdeling Beheer en Onderhoud niet aangepakt. Dit zegt oud-controller van de gemeente Anita de Jong

Volgens haar was het college van Haarlemmermeer al sinds oktober 2007 hiervan op de hoogte, nadat zij het als financieel controller had gemeld. Een frauderende topambtenaar kon daarna volgens haar nog jaren zijn gang gaan.
Vorige week donderdag ontsloeg de gemeente de verantwoordelijke topambtenaar van Beheer en Onderhoud. De Jong stelt dat de voormalige topambtenaar en teamleiders zich op zo’n manier verrijkten, dat veel gemeenschapsgeld in hun zakken verdween. Zo zou de ontslagen topambtenaar opdrachten hebben gegeven aan bedrijven die op zijn naam stonden.

Onder druk

De zaak kwam eind 2009 versneld aan het rollen nadat hovenier Huub Braas, die jarenlang groenonderhoud voor de gemeente uitvoerde, een boekje opendeed. Hij werd volgens eigen zeggen onder druk gezet om gratis planten en bomen te leveren aan ambtenaren. De rekening moest hij uitschrijven op een project van de gemeente. Het ging om minstens 20.000 euro.
Haarlemmermeer heeft inmiddels ook een extern onderzoeksbureau ingeschakeld om de fraude te onderzoeken. De conclusies daarvan worden in maart verwacht. Haarlemmermeer stelt alle vertrouwen te hebben in dit onderzoek.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels