nieuws

Gemeenten Rijnland dokken voor Rijn-Gouwelijn

bouwbreed

De twaalf gemeenten in Holland-Rijnland betalen 67 miljoen aan de Rijn-Gouwelijn, het Groenprogramma en de Greenport Duin-Bollenstreek. Het geld komt uit het Regionaal Investeringsfonds, het spaarpotje van de twaalf.

Het dagelijks bestuur van Holland Rijnland heeft besloten om eenmalig 37 miljoen te steken in de aanleg van de Rijn-Gouwelijn. De totale kosten ervan bedragen 202 miljoen waarvan de provincie 75 miljoen en en het Rijk 45 miljoen betaalt. Over het resterende bedrag van 45 miljoen wordt nog onderhandeld tussen Rijk en provincie.
De Tweede Kamer heeft al laten weten dat de helft van dat bedrag moet komen uit de woningbouwontwikkelingen op het voormalige vliegkamp Valkenburg. De regio met uitzondering van Noordwijk willen de lijn in zijn geheel tot en met Noordwijk aanleggen.
De Greenport Ontwikkelingsmaatschappij krijgt van de gemeenten een startkapitaal van 10 miljoen euro. Dit is bestemd voor herstructurering van het landschap.
Voor het Groenprogramma Holland Rijnland 2010-2020 trekt het samenwerkingsverband 20 miljoen uit. Dit is bedoeld om natuur en landschap te behouden en te versterken. De gemeenten gaan de projecten zelf uitvoeren en moeten daarvoor zelf de aanvullende financiering regelen. Over de Rijnlandroute nemen de gemeenten waarschijnlijk later dit jaar een besluit.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels