nieuws

Duurzaamheid energie veiligheid Tijd voor een wateromslag

bouwbreed

Water wordt nog te makkelijk gezien als iets waar geen gebrek aan is. Maar de ‘water footprint’ is onmiskenbaar aan een opmars bezig. Al in de ontwerpfase zou het waterverbruik centraal gesteld moet worden.

Mijn dagelijkse ‘footprint’ wordt letterlijk gemaakt door mijn Van Bommels. Ik heb er zes – vier paar zwarte, één paar bruine en lakschoenen voor onder de smoking – en ieder jaar vervang ik een paar na bewezen trouwe dienst. Een bescheiden consumptiepatroon, geloof ik. In ieder geval is het bij lange na geen Imelda Marcos. Het komt zelfs niet in de buurt van de collectie van mijn vrouw. Maar toch: zes paar leren schoenen. Tot een jaar geleden had ik er eigenlijk nooit bij stilgestaan of dit consumptiepatroon wel ‘verantwoord’ was. Inmiddels weet ik beter: deze schoenen vertegenwoordigen samen een ‘water footprint’ van zo’n 70.000 liter water. Is dat veel? Ja, best wel, denk ik. Het is 1,5 keer zoveel als de hoeveelheid water die ik zelf per jaar verbruik. De ‘water footprint’ is onmiskenbaar aan een opmars bezig. Op Google kun je dat aardig meten: 8 miljoen hits vandaag, een verdubbeling ten opzichte van een jaar geleden. En ik geloof, met Bertrand van Ee ( ‘Na CO2 is voetafdruk van water binnenkort het grote thema’, Cobouw 9 februari jl.), dat het einde nog niet in zicht is. De ‘water footprint’ zal gevestigde begrippen als de ‘carbon footprint’ voorbijstreven. Vanwege het simpele feit dat water – of het gebrek eraan – dagelijks zo tastbaar en dichtbij is voor iedereen. Even dichtbij als een paar schoenen. En tastbaarder dan CO2. Het duurt dan ook niet lang, voorspel ik, of er komt een ‘waterlabel’ voor producten, vergelijkbaar met het energielabel voor auto’s. De eerste initiatieven ken ik al uit de markt. Niet alleen uit de ‘Food&Beverage’ industrie – bekende namen als Coca-Cola, Unilever en Heineken hebben zich al aangesloten bij het Water Footprint Network – maar ook uit andere hoek. Uit de sierteelt, bijvoorbeeld. En zelfs accountants beginnen zich te roeren en roepen op om over de ‘water footprint’ te rapporteren. Moeten ingenieurs er dan ook iets mee? Ja natuurlijk. Het onderwerp moet uit de hoek van het ‘Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen’. Met goedbedoelde liefdadigheid gaan we namelijk geen duurzame oplossingen creëren. NLingenieurs vindt dat in de ontwerpfase het waterverbruik centraal gesteld moet worden. Bij de ontwikkeling van industriële installaties of bij nieuwe woonwijken of bedrijventerreinen moet dit een van de belangrijkste onderwerpen zijn en niet alleen het energieverbruik of de CO2 -uitstoot. Water wordt nog te makkelijk gezien als iets waar geen gebrek aan is. Simpelweg omdat het hier iedere dag uit de kraan komt en niet geprijsd wordt voor de schaarste die het vertegenwoordigt. Het is tijd voor een ‘wateromslag’.

NLingenieurs

Reageer op dit artikel