nieuws

Bouwdivisie CFE is kwart van omzet kwijt

bouwbreed

De Belgische Aannemingsmaatschappij CFE heeft over 2009 een nettowinst geboekt van 61,7 miljoen euro, een daling van 11,7 procent ten opzichte van 2008. De omzet liep met 7,3 procent terug van 1728 miljoen in 2008 naar 1603 miljoen in 2009.

Het 50-procentsaandeel in baggeraar Deme leverde net als in 2008 weer een belangrijke bijdrage aan het rendement. Na een tegenvallende eerste helft van 2009 kwam Deme in de tweede helft van het jaar flink op stoom. Aan het eind van het jaar was de omzet opgelopen tot 1402 miljoen euro (2008: 1509 miljoen). Het nettoresultaat daalde van 114,8 miljoen (2008) naar 103 miljoen euro. De helft hiervan (51,5 miljoen euro) komt toe aan CFE.
De resterende 10,2 miljoen winst komt van de overige werkmaatschappijen, die niettemin goed zijn voor meer dan de helft van de omzet van CFE.
De bouwdivisie (b&u en gww) zag de omzet met 24 procent afnemen tot 845 miljoen euro. Het operationeel resultaat steeg licht van 10,1 naar 11,5 miljoen. Door extra afschrijvingen als gevolg van de herstructurering van verliesgevende onderdelen daalde niettemin de nettowinst: van 5,6 miljoen naar 3,5 miljoen.
Andere divisies die bijdroegen aan het nettoresultaat zijn vastgoedontwikkeling en -beheer: 5,2 miljoen, multitechnieken (installaties): 1,4 miljoen en pps/concessies: -0,8 miljoen. Dat laatste moet minder negatief worden opgevat dan het lijkt, stelt CFE, omdat veel kosten zijn gemaakt “voor studies die aan de gang zijn en CFE geen enkele winst boekt op de activiteiten in de investeringsfase”.
Deme leed in de eerste helft van het jaar onder de annulering van het contract voor het project Port Rashid in Dubai. Deze aderlating van 286 miljoen euro in het orderboek werd in de twee helft van het jaar praktisch goedgemaakt met het binnenhalen van een reeks grote contracten in onder meer Rusland, Verenigde Arabische Emiraten, Filippijnen, Ghana, Papoea-Nieuw-Guinea, Australië, Letland en Brazilië. Op 1 januari dit jaar stond voor 2122 miljoen euro werken op de rol, volgens Deme mooi verdeeld over de hoofdactiviteit van het bedrijf en de ‘bagger-plusacitviteiten’.

Reageer op dit artikel