nieuws

‘Beleggen in vastgoed is weer interessant, ook in Nederland’

bouwbreed

“Sommige vastgoedmarkten presteren goed en andere slecht”, vat Erik van de Weele samen

Bij goede keuzes blijft vastgoed volgens hem een interessante belegging, ook in Nederland.”

Henderson Global Investors is een internationale beheerder van beleggingen ter waarde van 63 miljard euro waarvan 12 miljard in vastgoed. Van de Weele is de salesmanager voor de Benelux. “Wij kijken voor onze klanten waar vastgoed met perspectief zit.”
Hij prijst vastgoed aan als een interessant alternatief voor de om hun veilige karakter gewilde obligaties. De rente daarop is laag. Vastgoedbeleggingen bieden meer rendement terwijl ze ook redelijk veilig zouden zijn. Dat geldt volgens hem nu vooral voor verhuurde winkelcentra maar ook voor ‘goede’ kantoren met langlopende huurcontracten.
Zowel bij individuele objecten als beursgenoteerde vastgoedfondsen ziet hij een relatief gunstige risico- rendementverhouding. Toch loopt het bepaald geen storm op hun aandelen en blijven de prijzen matig. Van de Weele ziet in de huidige onderwaardering van deze aandelen een mooie kans voor beleggers die hun portefeuille willen versterken.
Aangeslagen door de financiële crisis zijn ze terughoudend geworden maar de belangstelling voor vastgoed neemt toch alweer toe, ziet hij. “In Nederland vooral bij grote beleggers zoals pensioenfondsen. Die richten zich op specifieke kansrijke objecten.” Vooral winkelcentra zijn volgens hem momenteel interessant. De leegstand is beperkt en de afwaarderingen zijn grotendeels achter de rug.
Dankzij de forse afwaarderingen kan vastgoed voor gunstiger prijzen worden verworven dan een paar jaar geleden. “In sommige landen is de bodem bereikt, in andere nog niet. Behalve aan het land ligt het ook aan de locatie en, belangrijk, het soort gebouw.”
Vastgoed, verklaart hij, is een lokale aangelegenheid. Het telt in welk land je bent, in welke regio, in welke stad, op welke plaats in een stad en om wat voor vastgoed het gaat. “Wij kijken of het op een goede plek staat en of het een goed pand is, met toekomstwaarde. Soms kopen we verouderde panden om ze te renoveren maar dan alleen vanwege de locatie. We willen niet het risico lopen dat we een kantoor opknappen waarvoor we daarna geen huurders kunnen vinden.”
De economische ontwikkeling bepaalt sterk in welk land het gunstig is om in vastgoed te beleggen. “De belangrijkste groei verwachten we in Azië. Daar is de bodem in de prijzen bereikt”, toont hij een grafiek die laat zien dat de prijzen de laatste tijd op veel plaatsen weer stijgen. “De Chinese economie groeit hard en gestimuleerd door de overheid worden grote steden aan de kust snel ontwikkeld.” Ook andere Aziatische landen doen het dezer dagen stukken beter dan Europa en de VS.
In Europa is het beeld wisselend. “In centraal-Londen bijvoorbeeld gaat de waarde omhoog maar voor heel Groot-Brittannië verwachten we de echte groei pas vanaf 2012.” De Britse vastgoedsector heeft een veel grotere val gemaakt dan die in Nederland. “Het keerpunt is nu bereikt. Deels doordat de crisis daar eerder begon. Daarom krabbelen ze ook als eerste weer overeind. Nu bovendien het pond laag staat, vinden veel buitenlandse beleggers het een goed moment om te kopen.”
Groot-Brittannië en Frankrijk ziet hij als de eerste landen waar het weer de goede kant op gaat en ook in Nederland liggen kansen. “Met Zweden moeten we nog even wachten.”
In de Verenigde Staten zou het hier en daar voorzichtig de goede kant op gaan. “We verwachten verdere waardedalingen”, schets hij dat het oppassen geblazen blijft. “Als je nu in de VS wilt beleggen dan kunnen huurappartementen interessant zijn. Daarin is nauwelijks leegstand, daarom hebben ze een gegarandeerde huuropbrengst. Op de wat langere termijn zullen ze geen hele grote waardestijgingen laten zien maar ook geen grote dalingen.” Een wat saaie investering kortom, met een navenant beperkt risico.
De Angelsaksische markt is in het algemeen beweeglijker dan de Nederlandse, met hogere pieken en diepere dalen. “De Benelux zijn daarbij vergeleken voor beleggers hele saaie landen”.
Van de 12 miljard aan vastgoedbeleggingen die Henderson beheert, is circa 10 miljard van grote beleggers, die rechtstreeks in vastgoedprojecten investeren. Voor de kleinere beleggers beheert Henderson drie (Luxemburgse) beursfondsen, goed voor 2 miljard euro, met een gespreide portefeuille.
“Je kunt als kleine belegger al je geld natuurlijk ook in één gebouw steken. Van private bankiers hoor ik het vaak dat ze zeggen: die mensen hebben een pand, dat is hun belegging. Maar als de markt wijzigt en ze komen er niet meer vanaf, hebben ze een probleem. Maar vaak moeten mensen het eerst zelf hebben ervaren. Dan realiseren ze zich: o ja, zo liquide kan vastgoed zijn.” ■

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels