nieuws

zzp of ozp

bouwbreed Premium

Ik heb nooit goed begrepen wat het verschil is tussen een zzp’er en een ozp’er

Volgens de wijsgeren betekent zzp zelfstandige zonder personeel en vormt het geen echte ondernemersvorm. Ik heb vaak gedacht dat een zzp’er iemand is die zich regelmatig tot vaak laat beetnemen. Een ozp’er niet omdat die begrijpt wat voor- en nacalculeren is, en denkt zelfs aan woorden zoals beheren, budgeteren etc. Ze zijn wel bang voor personeel door de te grote risco’s. Ozp staat voor ondernemen zonder personeel. De eigenschappen van een ozp’er is dat hij een echte ondernemer is. Door opdrachtgevers die voor kwaliteit en duurzaamheid gaan wordt hij vaak bewust gekozen voor het resultaat dat geleverd wordt. Hij neemt ook verantwoording voor de risico’s van ondernemers. Binnen de zzp’ers heb je daarentegen een heel ander soort mens. (De goede absoluut uitgezonderd). Je zou ze kunnen zien als ‘zeer zeldzame ploeteraars’. Hoe ze beginnen met een bedrijf is wonderbaarlijk. Nadat ze bij de Kamer van Koophandel en de bank zijn geweest, gaan ze als eerste een mooie auto financieren. Als ze heel hun hebben en houwen aan zekerheden er tegenover hebben gezet gaan ze bij bekenden eens kijken of daar geen werkgereedschap te halen is. ‘Holala’ denken vele opdrachtgevers op hun beurt, deze moeten we hebben. Voorcalculeren doen ze niet, nacalculeren kunnen ze niet, dus voor maximaal 20 euro per uur moet die buit binnenkomen. En als ik ze nu gereedschap geef en snel betaal, denken ze vast dat ze bij een goed bedrijf werken. Jammer genoeg is dit ‘legale afpersing’. Als ik het anders moet zien lezers, zie ik graag uw reactie tegemoet. Wie weet staat er een nuttige tip bij die meegenomen kan worden in een volgende column. Ook op die column is uw reactie welkom.Johannes HoogstratenDirecteur HoogstratenWegenbouwDodewaard

Reageer op dit artikel