nieuws

Zelfregulerend ventilatiesysteem valt in de smaak

bouwbreed Premium

Natuurlijke ventilatiesystemen beantwoordden in het verleden niet in alle gevallen aan de behoeften van de ramen- en deurenfabrikanten en architecten. Daarom bedacht Reynaers Aluminium in samenwerking met TNO Bouw een nieuw systeem dat aan de esthetische eisen voldoet en efficiënt werkt.

Een belangrijk gebrek aan ventilatiesystemen is de passieve werking. Het Ventalis-systeem van Reynaers Aluminium, leverancier van aluminium gevelelementen, reguleert zelf de mate van ventilatie door een gepatenteerd membraan dat het rooster automatisch sluit als er wind op staat. Zodra er minder windbelasting is, zal het rooster meer open staan. Een veerconstructie regelt de stand van het membraan en daarmee de omvang van de luchtdoorstroming. Het membraan weert insecten.
De ramen- en deurenfabrikanten kunnen het ventilatierooster zelf inbouwen, waardoor ze beheersing over het proces hebben. Daartoe heeft Reynaers een innovatieve tussenregel ontwikkeld die in bijna alle raam- en deurkozijnen is te monteren. Volgens marketingmanager Hans van Looij biedt dat de architect veel keuzemogelijkheden. “Het ventilatierooster is afgedekt met een vlak profiel zonder eindkapjes, waardoor er een strak en slank geheel ontstaat. Daar zijn architecten van gecharmeerd.”
Het systeem bestaat uit een aantal losse units van 200 millimeter breed. Deze units worden aangebracht tussen het kaderprofiel en een speciaal ontworpen tussenregel die zowel de opname van de units als de opname van het glas mogelijk maakt. De units worden op hun plaats gehouden door aluminium verbindingsstukken. Door de speciale dorpel kan de ventilatie plaatsvinden aan de bovenzijde met aan de andere zijde vast glas of een draai-element.
De verbindingsstukken zorgen voor zoveel stabiliteit dat roosterunits probleemloos over een lengte van 5 meter kunnen worden geplaatst. Aan de buitenzijde van de bedieningsklep is over de volle breedte een isolerende folie aangebracht tegen condensatie. De bedieningsklep is in vijf standen instelbaar.
De laatste ontwikkeling is de toepassing van Ventalis in schuifdeuren. De units worden op de schuifpui aangebracht. Daarbij is het mogelijk om een ventilatiestrook van 5 meter breed te maken. “Daardoor krijg je een heel strak aanzicht”, besluit Van Looij.

Reageer op dit artikel