nieuws

Verwarmende ruit geeft sneeuwvrij zicht

bouwbreed

Het verwarmende IQ-glassysteem garandeert niet alleen condensvrij zicht. In extreem koude weersomstandigheden zorgt het ook voor een sneeuwvrije uitkijk.

Het elektrisch gevoede warmtesys­teem vond recent onder andere zijn toepassing in een hotelcomplex boven de rand van de poolcirkel in het Finse Lapland. Twintig geheel glazen iglo’s, die als hotelkamers dienstdoen, zijn hier verwarmd met het zogeheten IQ-glas afkomstig van glasproducent Glass Consult in het Zuid-Limburgse Noorbeek. Het glassysteem bood eerder optimaal bescherming aan het terracottaleger in het Chinese Xian. “Hier moest het glas hoofdzakelijk condensvrij én beloopbaar zijn. In Lapland gaat het vooral om het verwarmingseffect en kan met een 2 centimeter dunner glaspakket worden volstaan. Door het verwarmende IQ-glas behouden de glazen koepels ook in een sneeuwrijke periode een glasheldere, condens- en sneeuwvrije uitkijk”, aldus directeur Funs Fiddelers.
Het is de eerste keer dat het Nederlandse IQ-glas onder extreem koude weersomstandigheden zijn toepassing vindt in een gebouw met een verblijfsfunctie. Fiddelers: “De woningen zijn weliswaar niet permanent in gebruik, maar buiten kan het daar toch min 40 graden zijn. In Nederland halen we nog niet eens de helft. We passen het IQ-glas in eigen land onder andere toe in de ijsbars van Jägermeister tegen condensvorming en bevriezing. De temperatuur is daar slechts een paar graden onder nul.”

Gesegmenteerd

Het verwarmende IQ-glas in Lapland heeft een vermogen van 100 tot 700 watt per vierkante meter. Het gebruik bedraagt 50 tot 60 watt per vierkante meter omdat het glas niet constant wordt verwarmd wordt, maar met een thermostaat geregeld. Binnen heerst daardoor een aangename binnentemperatuur van 20 tot 25 graden.
Het vlakglas is gesegmenteerd en vormt op die manier een koepel. De glazen panelen van verschillende afmetingen zijn bevestigd in een stalen frameconstructie. De grootste glasplaat meet 1,20 bij 1,80 meer. Het toegepaste glaspakket is 3 centimeter dik en bestaat uit een 10 millimeter dikke binnenruit, een 6 millimeter dikke buitenruit met daartussen een spouw van 13 millimeter.
Het warmteruitsysteem wordt elektrisch gevoed. De metaalfilm die uiteindelijk voor de gelijkmatige warmteverdeling zorgt, is volledig onzichtbaar in het glas weggewerkt.
De sneeuwvrije toepassing krijgt komend voorjaar een vervolg in Siberië. Het glassysteem wordt daar gebruikt bij een botanische tuin en een sportschool. “Deze oplossing biedt niet alleen een optimale doorkijk maar ontlast ook de bouwkundige constructie. We passen hier nog grotere ruiten toe om de staalconstructie te minimaliseren.” Het project omvat enkele duizenden vierkante meters glas.
Fiddelers benadrukt dat dergelijke projecten uitzonderlijk zijn. “Negentig procent van ons product vindt zijn toepassing in de woningbouw waar de ruiten als verwarming functioneren. Het voordeel is dat met deze oplossing geen sprake meer is van koudeval en meer comfort biedt. De stralingswarmte maakt van elke klaagmuur een knuffelmuur.”
www.iqglas.com

Reageer op dit artikel