nieuws

Twee winnaars van Daylight Award

bouwbreed

Al-Light in Haarlem heeft de Daylight Award 2010 in de categorie woningbouw gewonnen. FPC De Oostvaarderkliniek in Almere kreeg de Daylight Award voor de categorie utiliteitsbouw.

Al-Light is een ontwerp van Border Architecture uit Amsterdam. Architect Henri Borduin bracht met lichtkokers daglicht diep in de woning. Als zijn aanpak standaard wordt toegepast, wordt in de visie van de jury optimale daglichttoetreding in woningen op elke locatie een reële mogelijkheid.
Architect Martien Jansen van Studio M10 uit Eindhoven vatte het begrip daglichttoetreding uiterst ruim op. In EPC De Oostvaarderskliniek, een tbs-kliniek in Almere, zorgt daglicht voor ruimteverlichting, oriëntatie en uitzicht. Het verbetert naar de mening van de jury ook de sociale veiligheid en het psychisch welbevinden van de patiënten. Jansen wist een eigen draai te geven aan wat de jury “het doorgaans strakke programma van eisen van de opdrachtgever Rijksgebouwendienst” noemt. De manier van denken zou voor meer gebouwtypen te gebruiken zijn.

Kans

De Daylight Award is een tweejaarlijkse prijs voor projecten waarin daglichttoetreding, de toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp elkaar aanvullen. De jury ontving voor de ronde van dit jaar tachtig inzendingen. De beoordelaars constateren dat in geen daarvan de hoeveelheid kunstlicht wordt aangepast aan het toetredende daglicht. De ontwerpers laten daarmee volgens de jury een kans liggen om energie te besparen.

Reageer op dit artikel