nieuws

Tot herstel bijten op een houtje

bouwbreed

De nood is erg hoog

Bedrijven ontslaan personeel om goedkopere zzp’ers te kunnen aantrekken. De rekening van dat beleid kan, als de markt weer aantrekt, wel eens duur uitvallen.
De recente krapte op de arbeidsmarkt is bij sommige bedrijven blijkbaar snel weer vergeten. Wat te doen als bij het herstel van de vraag de goed geschoolde krachten bij de concurrentie werken?
Wel moeten de bedrijven voorlopig nog op een houtje bijten. De markten trekken op zijn vroegst in 2012 aan. Eigen personeel kost toch al gauw 28 tot 32,50 euro per uur, afhankelijk van hoe je rekent. Voor inhaalkrachten wordt niet meer dan 21 tot 28 euro per uur betaald. Bedragen doen de ronde van onder de 20 euro, afhankelijk van scholing en leeftijd van het personeel. Als wordt ingeschreven voor 34 euro scheelt dat toch zo’n 6 tot 13 euro per uur. Bij een beetje werk van 5000 uren strijk je dan toch mooi 30.000 tot 65.000 euro op. En dat kan er net voor zorgen dat je uit de kosten komt.
Het is opvallend dat de prijzen van de installateurs wat lager uitvallen. Oorzaak: er dienen zich bijna geen nieuwe werken aan. De onderhoudsmarkt loopt iets terug vanwege het uitstellen van onderhoud.
Over het hele front zijn de prijzen van de materialen – op papier tenminste – gestegen of gelijk gebleven. De nettobedragen liggen echter lager. Leveren of niet leveren, dat is de kwestie. Voor jou vijf anderen. Een dat geldt niet alleen voor het materiaal maar ook voor het materieel.
De kuubprijs voor bedrijfsgebouwen bedroeg per 1 januari 74 euro.
(NBI)

Reageer op dit artikel