nieuws

Tekenen van herstel op Britse woningmarkt

bouwbreed

De Britse woningmarkt, dat al in het najaar van 2007 een dalende lijn inzette, vertoont meer tekenen van herstel. De woningprijzen zijn afgelopen jaar met bijna 6 procent omhooggegaan terwijl het aantal verstrekte hypotheken weer gestaag toeneemt.

Volgens de grootste Britse hypotheekbank Nationwide vertoonden de woningprijzen afgelopen jaar een gemiddelde stijging met 5,9 procent. In december ging de gemiddelde woningprijs met 0,4 procent omhoog naar ruim 181.000 euro. Die toename is echter wel in vergelijking met de lage prijzen van 2008 toen sprake was van een prijsval met bijna 16 procent. ”De prijsstijging van 2009 komt echt als een verrassing”, aldus hoofd economische zaken Marin Gahbauer. Nationwide verwacht overigens dat de prijzen dit jaar nauwelijks meer zullen stijgen. Dat komt omdat meer Britten hun woning weer op de markt durven aan te bieden terwijl economisch gesproken de werkloosheid de komende tijd verder zal toenemen.
De Bank of England meldt verder dat in november 60.518 hypotheken zijn goedgekeurd, bijna 5 procent meer dan in de voorafgaande maand en het hoogste niveau sinds maart 2008. De groei in het aantal afgesloten hypotheken is de laatste maanden aan het versnellen. Het totale aantal blijft echter nog altijd ver achter bij de rond 160.000 hypotheken die er voor de crisis in Groot-Brittannië maandelijks werden afgesloten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels