nieuws

Staalhonger treft balkstaal

bouwbreed Premium

De staalhonger van China en India trekt de prijzen omhoog

Betonstaal geeft nog geen krimp. Balkstaal echter is al 60 euro per ton duurder geworden.
De Nederlandse staalleveranciers hebben bij de jongste aanpassingen de over- en schrootprijzen meegenomen. Wel zo handig. Niet langer hoeven de losse prijzen bij elkaar opgeteld te worden. Al met al staan de prijzen toch wel stevig onder druk. Verdere prijsverhogingen hangen in de lucht. Geen wonder ook: vorig jaar zakte het niveau met zo’n 45 procent.
Voor de kunststoffen moet geleidelijk steeds meer betaald worden. Wekenlang stijgen de prijzen al. Pp en hdpe werden afgelopen week 5 procent duurder, voor pvc moet 6 procent meer worden neergeteld. Ten opzichte van 2008 zijn de prijzen van pp en hdpe met 11 procent gedaald. Van pve 22 procent. De tocht naar 2011 belooft glibberig te worden omdat de olieprijzen zo maar omhoog kunnen schieten. Wat zullen de effecten van de sterk aangezwollen belangstelling voor Jemen zijn?
Koper werd afgelopen week 19 procent duurder, lood 8 procent. Ook aluminium (3 procent) en zink (4 procent) stijgen in prijs. De meeste prijzen liggen net boven het niveau van 2008.
Minder beweging valt waar te nemen bij de houtproducten. Hardhout werd een procentje duurder, vuren 3 procent. Geleidelijk klimmen de prijzen naar een iets hoger peil. De handelaren berekenen de hogere prijzen die ze moeten betalen bij de inkoop door aan hun klanten. De vraag echter is nog steeds zwak. Het jaar 2010 zal geen sterk herstel laten zien.
De markt voor zand en grind komt langzaam in beweging. De vorst zwakt de toch al niet sterke vraag verder af.
(NBI)

Reageer op dit artikel