nieuws

‘Overheid moet begroening van daken verplichten’

bouwbreed Premium

De overheid zou begroening van daken en gevels moeten verplichten. Het is namelijk gunstig voor de waterhuishouding en het milieu. Bovendien zou de markt dan snel groeien.

Dat stelde Ruud van Scheijndel, voorzitter van de Vereniging Bouwwerk Begroeners (VBB), op een symposium in de Evenementenhal in Gorinchem in het kader van Dak Event 2010. “De markt voor groene daken en gevels groeit langzaam. Het initiatief voor een groen dak ontstaat makkelijk, maar het wordt vaak wegbezuinigd”, aldus Van Scheijndel.
Dat bevestigen Grad van Heck van Groendak in Scherpenzeel en Arjan Zoontjens van Building Green International (BGI) uit Amerongen. Van Heck: “In 95 procent van de gevallen komt het plan voor een begroening niet verder dan de tekening.” Van Heck staat aannemers bij en is zelf ook bouwondernemer.
Zoontjens adviseert architecten en opdrachtgevers in een vroeg stadium. “Functionele begroening maakt meer kans op uitvoering. Als het alleen maar aankleding is gaat het vaak niet door”, aldus Zoontjens.
De populariteit van begroening neemt volgens hem toe. Volgens Van Scheijndel moet de overheid groene daken verplicht stellen. “De overheid mist kansen. Rotterdam stimuleert weliswaar groene daken vanwege de waterbergingscapaciteit en trage waterafgifte. Maar ik heb nog geen enkel bestemmingsplan gezien waarin groene daken verplicht worden gesteld”, aldus de VBB-voorzitter.
Technisch zijn groene daken geen probleem. Van Scheijndel: “De meeste daken van woningen uit de jaren 60 en 70 zijn constructief geschikt. Grind eraf, dakisolatie schuimen. Er mag geen bouwvocht in de constructie komen, want het dak kan niet goed drogen. Inwendige condensatie moet worden voorkomen. Een folie van polyethyleen (pe) is niet voldoende dampremmend. De dakbedekking moet wortelbestendig zijn en de details moeten zorgvuldig worden uitgevoerd en voldoende levensduur hebben”, aldus Van Scheijndel. Een groen dak kan volgens hem 70 jaar mee.

Reageer op dit artikel