nieuws

Osram toont lichtgevend paneel met oleds

bouwbreed

Licht, dun, niet-reflecterend en warmwit noemt Osram zijn Orbeos

Dat is een oppervlaktestraler uit organische led’s oftewel oleds. De fabrikant ziet er vooral toepassingen voor in kantoren, woningen en winkels. Het lichtgevende paneel heeft een diameter van 80 millimeter en is 2,1 millimeter dik. De lichtopbrengst bedraagt 25 lumen per watt. In Osrams visie is dat meer dan van een halogeenlamp. Het licht heeft een kleur van 2800 kelvin. Volgens de fabrikant komt dat overeen met de kleur van gloeilamplicht. De helderheid komt op 1000 candela per vierkante meter. Osram rekent een energieverbruik voor van minder dan een watt. De Orbeos schakelt zonder vertraging in en uit. Het licht is traploos te dimmen. Oleds vergen geen bijzondere voorzieningen om een overmaat aan warmte af te voeren. Uit de oleds komt ook geen ultraviolet of infrarood licht.

Reageer op dit artikel