nieuws

Markt positief over dbfm-light vliegveld Eelde

bouwbreed

Bouwondernemers hebben positief gereageerd op het concept van dbfm-light voor de nieuwe landingsbaan van vliegveld Eelde. Zo’n tachtig aannemers en adviesbureaus waren gisteren afgekomen op de marktdag.

“Opvallend was dat de markt zeer goed voorbereid was gekomen. Er leefden nauwelijks vragen over het concept van dbfm. Ook kleinere aannemers kunnen uit de voeten met een beschikbaarheidsvergoeding”, is dagvoorzitter Jan van Schoonhoven van Rijkswaterstaat opgevallen. Samen met vliegveld Eelde bedacht hij het concept van dbfm-light waarbij ook het midden- en kleinbedrijf kan inschrijven voor de geïntegreerde contractvorm. Met de verlenging van de landingsbaan van Eelde naar 2500 meter is zo’n 20 miljoen euro gemoeid. De opdracht wordt nog deze zomer gegund en vanaf dit najaar uitgevoerd.
De landingsbaan blijkt achteraf niet het meest geschikt als pilot, omdat slechts negen bedrijven in Nederland ervaring hebben met de bouw ervan. “Maar een aannemer uit de regio had een Duitse partner meegenomen die wel ervaring heeft.”
Rijkswaterstaat kreeg ook een aantal tips mee voor andere mogelijke proefprojecten met dbfm-light in de Noordelijke provincies. “Ook de aannemers die kritiek hadden op de keus voor project Eelde stonden positief tegenover het concept. Het is duidelijk dat de markt graag meedenkt over de uitvoering van projecten en liever geen hapklare brok krijgt voorgeschoteld.”

Reageer op dit artikel