nieuws

Haagse studenten gaan problemen oplossen voor het bedrijfsleven

bouwbreed

De Haagse Hogeschool is begonnen met een atelier waar het bedrijfsleven kwesties op het gebied van civiele techniek en bouwkunde kan voorleggen aan studenten, lectoren en docenten van het onderwijsinstituut.

“Bedrijven kunnen dan contact opnemen met studenten over uiteenlopende onderwerpen”, zegt Tom de Jager, directeur van de techniekafdeling van de Haagse Hogeschool. “Denk daarbij aan vraagstukken op het gebied van constructies en de keuze van materialen.” De studenten nemen dan onder begeleiding van docenten het probleem onder de loep. Zo wordt het oplossen van problemen uit het bedrijfsleven geïntegreerd in het onderwijs. Deze aanpak is nieuw voor het bouwkundige onderwijs aan de Haagse Hogeschool, zo legt De Jager uit. “We hebben er wel ervaring mee opgedaan binnen onze opleiding Bewegingstechnologie.”
Centraal in de nieuwe aanpak staan een atelier en een ontwerpstudio die eerder deze week werden geopend. Onder meer studenten civiele techniek en bouwkunde en aankomende commercieel ingenieurs kunnen van deze faciliteiten gebruikmaken.

Bouwkundigen

In het atelier kunnen de studenten werken aan bijvoorbeeld opdrachten vanuit het bedrijfsleven. “Daarvoor zullen vooral onze studenten uit de hogere jaren van de opleidingen worden ingezet”, zegt De Jager. Dat neemt niet weg dat ook aankomende bouwkundigen en civiel technici uit lagere studiejaren ervan gebruik kunnen maken. Want zij gaan al vanaf het eerste jaar aan de slag met praktijkopdrachten.
De studio richt zich op onder meer studenten aan de opleidingen commercieel ingenieur en industrieel productontwerpen. Ten behoeve van het onderwijs zijn er werktafels, bespreekplekken en zowel vaste computers als aansluitingen voor laptops. Ook zijn er mogelijkheden om ontwerpen te exposeren.
“De ruimte is bedoeld om de binding met de opleiding te optimaliseren en het vakgebied voor de studenten zichtbaarder te maken”, zo meldt de Haagse Hogeschool. “Hij staat direct in verbinding met de werkplaats waar de studenten hun ontwerpen bouwen.”
Het is de bedoeling dat vierdejaarsstudenten er in kleine groepen gaan werken. “Als een echt ontwerpbureau, aan reële bedrijfsprojecten. Voornamelijk bij deze projecten biedt de studio een uitstekende gelegenheid om de samenwerking met studenten van andere opleidingen te bevorderen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels