nieuws

Containeroverslag Azië groeit als kool

bouwbreed Premium

Rotterdam staat niet langer in de top tien als het gaat om de grootste containerhavens van de wereld

Volgens een ranglijst van het bureau Axs-Alphaliner bezet Rotterdam nu de elfde plaats. Het in Parijs gevestigde onderzoeksbureau baseert zich op de overslagresultaten van vorig jaar. De Chinese haven Qingdao, die 0,6 procent overslag verloor, passeerde Rotterdam, dat vlak voor de jaarwisseling een (voorlopig) verlies van 8,5 procent bekendmaakte.
De top twintigvan de grootste containerhavens ter wereld telt twee Chinese nieuwkomers. Xiamen en Dalian verdreven New York/New Jersey en Bremerhaven uit de rangschikking. De top twintig telt zestien Aziatische havens, waarvan negen Chinese, drie Europese en Los Angeles/Long Beach als enige Amerikaanse. Singapore handhaafde zijn leidende positie. Rotterdam blijft wel de grootste haven van Europa, stelt het plaatselijk havenbedrijf vast. Ten opzichte van Hamburg en Antwerpen, de voornaamste concurrenten, heeft Rotterdam zijn positie vorig jaar verbeterd, aldus een woordvoerder. Hamburg (-27procent) kreeg de hardste klappen.

Reageer op dit artikel