nieuws

Belegger herontdekt woningvastgoed

bouwbreed

Particuliere beleggers tonen steeds meer interesse in het kopen van woningvastgoed. Doel is zich voorlopig met huur tevreden te stellen en de panden bij een aantrekkende markt met winst te verkopen.

“De interesse wordt gevoed door de achterblijvende woningbouwproductie. Daardoor neemt de woningdruk toe terwijl initiatieven voor nieuwbouw uitblijven”, schrijft DTZ Zadelhoff in zijn rapport Vertrouwen Golft.
De vastgoedspecialist stelt vast dat pensioenfondsen en corporaties momenteel veel woningen aanbieden. Particuliere investeerders haken steeds vaker in op het aanbod omdat woningen gezien worden als een veilig beleggingsproduct.
Op de beleggingsmarkt voor vastgoed is het aandeel van de kantoren teruggezakt tot 40 procent. Kort geleden nog werden van elke tien euro’s aan vastgoedbeleggingen zes in de kantoren gestoken. Als ook de aankopen waarvan geen prijs bekend gemaakt is meegewogen worden, blijft voor de kantoren slechts een aandeel van 30 procent over. De vastgoedbeleggers steken 28 procent van hun geld in bedrijfsruimtes, 27 procent in winkels en 9 procent in woningen.
DTZ Zadelhoff merkte vorig jaar duidelijk dat steeds meer beleggers overwegen uit de kantoren te stappen en de investeringen over te hevelen naar winkels en woningen. Gezien de toekomstige vergrijzing en de daling van het aantal werkzame personen geen onlogische gedachte, denkt de vastgoedspecialist.
“De economische ontwikkeling zorgt ervoor dat kantoorhoudende bedrijven uit het oogpunt van kosten meer open staan voor nieuwe werkplaatsconcepten. Daardoor zijn steeds minder kantoormeters nodig”, oppert DTZ Zadelhoff. Gecombineerd met het toch al erg ruime aanbod van 6 miljoen vierkante meter aan lege kantoorpanden maakt aannemelijk dat de interesse te investeren in kantorenvastgoed op zijn retour is.

Reageer op dit artikel