nieuws

Aan het eind van de tunnel

bouwbreed Premium

Klaart het licht

Als de tunnel het donkerst is, valt het licht het meest in het oog. Het best zie je dat vanuit een trein, die een berglandschap doorkruist. Als je dan in het panorama-rijtuig zit, geniet je het beste van de vergezichten. Dan zie je ook als eerste de tunnels opdoemen. Terwijl je nog nageniet van het voortdenderende landschap, bevind je je plotsklaps in een donkere tunnel. Er zijn lange tunnels, waarin het geruime tijd donker blijft. Er zijn korte tunnels, waarin je bij het begin ook al het einde ervan waarneemt. Het is net als met de economie, waarin kortcyclische bewegingen en lange termijn golven elkaar opvolgen. Als je zo’n tunnel inraast, heeft dat een bepaald effect op het bewustzijn. Je verwerkt de zojuist opgedane indrukken en ziet uit naar een lichtpuntje. Als het verblijf in de tunnel langer duurt, dan zie je uit naar het einde ervan. Zodra er lichtpuntjes verschijnen, richt je de blik daarop. Als de lichtstralen dichterbij komen, knipper je met de ogen. Als je eenmaal de tunnel weer uitraast, verwonder je je over het weidse perspectief dat zich aandient. De donkere tunnel ben je zo weer vergeten. Het nieuwe landschap, dat zich aandient, vraagt alle aandacht. Zo is het ook in het economisch landschap. Als we ons in een tunnel bevinden, zien we uit naar een lichtpuntje. Als het licht zich eenmaal volop aandient, zijn we de donkere tunnel snel vergeten. Soms denken we in de tunnel dat er geen eind aan komt. Zo is het ook in een langdurige recessie. De eerdere indrukken aan het vroegere aansprekende uitzicht ebben weg. Onze ogen wennen aan de duisternis. Zodra het einde van de tunnel zich aandient, zijn we ook de duisternis snel vergeten. Een nieuw landschap dient zich aan. Nieuwe contouren. Nieuwe concepten. Nieuwe samenwerkingsvormen. Voordat we de tunnel ingingen, concurreerden we om de laagste prijs. Nu we de tunnel uitrijden, staat de concurrentieslag in het teken van de bouwconcepten. Een ander landschap met nieuwe perspectieven. Als je dat maar ziet en ervan geniet.

Directeur Centrum voor innovatie van de Bouwkolom (CIB)Zeist

Reageer op dit artikel